Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.735

Společná domácnost partnerů

Odesláno: 
Otevřeno 242 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
od července 2019 žijeme s partnerem v jedné domácnosti. Bydlíme v mém domě, který opravuji. Do dubna 2020 jsem veškeré náklady s provozem domácnosti hradila z vlastních prostředků (inkaso, nákupy, ...) pečovala jsem o domácnost. Partner nepřispíval do provozu domácnosti žádnými financemi. Prováděl však drobné i větší opravy na domě, některé jsem hradila já, některé partner. V dubnu se rozhodl již v partnerství nepokračovat a požaduje zaplatit veškeré práce a opravy, které zde udělal. Protože má stavební firmu, předložil mi soupis a rozpis prací, jako bych byla objednavatel. Částky v předloženém rozpočtu jsou samozřejmě vysoké. Prosím o radu, jak postupovat. Děkuji
 
Dobrý den,

bohužel partner nemá (na rozdíl od manžela) žádnou zákonnou povinnost přispívat Vám na chod domácnosti. Navíc, pokud jste neuzavřeli nájemní smlouvu, pak nyní nemůžete vymáhat či započítat své nároky vůči jeho (jedině o tom uzavřít dohodu). Stejně tak bývalý partner nemá zákonný nárok na zaplacení jím osobně provedené práce. Nicméně má právo (ne však jeho stavební firma) na vrácení vložených investic do Vašeho majetku (tyto by však u případného soudu musel prokázat - účtenkami, výpisy z účtu, příp. svědectvím). Doporučuji Vám se pokusit s bývalým partnerem uzavřít dohodu o vydání bezdůvodného obohacení (neboť Váš bývalý partner vložil své prostředky do Vašeho majetku, aniž by měl zajištěno nějaké protiplnění – např. ve formě převedení části nemovitosti do jeho vlastnictví), kdy mu navrhněte částku, kterou jste mu ochotna uhradit.
Předpokládám, že jste neměli uzavřenu žádnou smlouvu o dílo s jeho stavební firmou, proto ani nejste povinna mu uhradit částku dle jím předloženého rozpočtu. Bývalý partner se může pokusit vymáhat jím požadovanou částku soudně z titulu neuhrazené ceny za dílo, musel by však u soudu prokázat, že došlo k uzavření smlouvy o dílo, což by dle mého názoru bylo obtížné. Pro tento případ by bylo vhodné zajistit si důkazy o tom, že jste v předmětnou dobu vedli společnou domácnost (prohlášení svědků, fotografie) a šlo tak pouze o svépomocné stavební úpravy (nikoliv tedy přes firmu).