Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.903

Majetek po rozvodu

Odesláno: 
Otevřeno 257 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Nedávno jsme byli s manželem rozvedeni. Vyrovnání majetku proběhlo manželovo vyplacením a mohl si odvézt pouze své osobní věci a věci patřící k včelaření, které je jeho koníčkem. Všechny ostatní věci včetně elektronických spotřebičů se staly výhradně mým majetkem. Vyhověla jsem mu v prosbě vzít si tiskárnu, vlek, ale pořád přichází s dalšími věcmi, které chce a argumentuje tím, že je využívá na včely (např. Zmizel bez jakékoli domluvy z garáže křovinořez na vysekávání trávy, který na zahradě využiji) nebo argumentuje tím, že věci dostal od své matky darem a byly pouze pro něj (porcelán svatební dar). Jak se lze v takovém případě bránit? Chci se zeptat, jestli má bývalý manžel nějaké právo na tyto věci? Nemá zde už ani trvalý pobyt a vstupuje na můj pozemek bez dovolení.
Moc děkuji
V.
 
Dobrý den,

jestliže bylo o majetku ve společném jmění rozhodnuto rozsudkem tak, jak jste uvedla, pak Vašemu bývalému manželovi náleží pouze věci sloužící osobní potřebě a věci náležející k včelaření (za což rozhodně nelze považovat křovinořez). Rovněž nyní nemá právo argumentovat tím, že některé věc dostal darem – tím mohl argumentovat v soudním řízení, nikoli po jeho pravomocném skončení. Nedovolte tedy bývalému manželovi odnášet z domu jakékoliv další věci (například i fyzicky výměnou zámku). Získat věci zpět totiž nebude tak jednoduché – jestliže by je bývalý manžel nebyl ochoten vrátit dobrovolně, pak byste musela věc řešit podání tzv. vlastnické žaloby na vydání věci.
Dále, pokud bývalý manžel nemá v domě trvalé bydliště, pak se dopouští trestného činu porušování domovní svobody, neboť do Vašeho domu vnikl neoprávněně.
Doporučuji Vám tedy napsat bývalému manželovi doporučený dopis (nejlépe i s dodejkou), v němž jej vyzvete k navrácení věcí, které dle rozsudku náleží Vám, s tím, že jinak se obrátíte o pomoc k soudu. Také ho důrazně upozorněte, že si nepřejete, aby bez Vašeho vědomí vstupoval do domu a na přilehlý pozemek, a pokud tak bude činit, podáte trestní oznámení pro spáchání trestného činu porušování domovní svobody. V případě podání žaloby či trestního oznámení Vám doporučuji obrátit se na advokáta.