Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.733

Dluh za faktury

Odesláno: 
Otevřeno 177 x
1 odpověď
 
Dobry den,
jmenuji se Daniel a rad bych se zeptal na radu.
Pracuji na ICO a v listopadu 2019 jsem zacal montaze pro jednu nejmenovanou firmu pojezdovych bran a plotu.
Vse se zdalo byt v poradku i pres to, ze jsem mel trochu obavu z toho ze jsem to nikdy nedelal. Bylo mi receno, ze se neocekava, ze vse bude hned na 100%, ze se vse naucim, nicmene bych ocekaval zaskoleni, nebo pri nejmensim, ze se mnou na nektere montaze pojede zkusena osoba. Bylo mi jen receno musis si poradit a nebo zavolej. Volal jsem mnohokrat ale 95% hovoru nezvednuto. Tudiz jsem montoval jak jsem nejlepe mohl. Faktury mi proplaceli dle ceniku, ktery jsem dostal az do ledna kdy vse prestavalo byt jak pred tim a skoncilo to tak, ze mi dluzi 40000, - kc za posledni dve faktury, do dnes (21.03.2020) jsem nedostal smlouvu o dile a majitel firmy argumentuje tim, ze jsem neodvedl 100% praci i pres to, ze jsem chtel byt radne proskolen.
Jak z neho muzu pravne penize vymoci?
Dekuji
Daniel Tichacek
 
Dobrý den,

podmínky provedení díla, včetně Vašeho proškolení, má upravovat smlouva o dílo. Žádný zákonný nárok na proškolení jakožto OSVČ nemáte. Smlouva o dílo může být sjednána i ústně, nicméně její obsah by se v případě soudního sporu musel prokazovat.
Dlužnou částku můžete vymáhat soudně, budete však muset prokázat existenci smlouvy o dílo a provedení prací - toto by žalovaný zřejmě nerozporoval, vzhledem k tomu, že Vám uhradil předchozí faktury. Žalovaný by pak musel prokázat, že práce, za jejíž odvedení byly vystaveny poslední dvě faktury, nebyla odvedena řádně.
Nedostatečným proškolením byste mohl u soudu argumentovat pouze v případě, že bude prokázáno, že Vás jednak měla firma řádně proškolit, jednak že k řádnému proškolení nedošlo, a k pochybení při montáži došlo tedy vinou firmy, resp. jejím nedostatečným proškolením.

Doporučuji Vám jednat s firmou již jen písemně, nejlépe doporučeným dopisem (případně i s dodejkou, ať máte přesný údaj o doručení), kdy tuto firmu vyzvěte k uhrazení faktury či k uhrazení alespoň části ceny, nejste-li schopen prokázat skutečnosti ohledně Vašeho ne/proškolení.

Ideálně si domluvte osobní schůzku s advokátem, který prozkoumá veškeré skutečnosti a bude Vám schopen poradit konkrétní postup.