Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.869

elektrický ohradník u plotu

Odesláno: 
Otevřeno 437 x
2 odpovědi
 
Dobrý den,
kolem našeho oploceného pozemku je navazující další pozemek - trvalý travní porost. Tento prostor majitel pronajímá zemědělci, který chcová krávy.
Nájemce umístil elektrický ohradník 30-50cm od našeho plotu. Nemáme tedy možnost si plot z druhé strany jakkoliv opravit. Bojíme se, že až vypustí krávy, budou se nám drbat o plot, okusovat živý plot a i pletivo. A jestli se dráty dotknout našeho plotu, může náš plot probíjet.
Bohužel, s nájemcem není domluva možná.
Je nějaká norma, která by upravovala vzdálenost elektrického ohradníku od obydlí?
Nebo je možné případnou majetkovou újmu nebo újmu na zdraví vymáhat po majitele pozemku?
Děkuji Musilová
 
Dobrý den,

za sousední pozemek odpovídá jeho majitel. Jednejte tedy vždy s majitelem. Pokud jde o vzdálenost umístění elektrického ohradníku od Vašeho pozemku, pak se obraťte na místně příslušný stavební úřad s žádostí o kontrolu umístění plotu. Technické požadavky pro elektrické ohradníky pak upravuje norma ČSN EN 60335-2-76 ed.
Majitel sousedního pozemku je také povinen umožnit Vám bezplatnou údržbu Vašeho pozemku, jak je uvedeno v ustanovení § 1021 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník ("Vlastník umožní sousedovi vstup na svůj pozemek v době, rozsahu a způsobem, které jsou nezbytné k údržbě sousedního pozemku nebo k hospodaření na něm, nelze-li tohoto účelu dosáhnout jinak; soused však nahradí vlastníku pozemku škodu tím způsobenou.")
Pokud by Vám byla způsobena škoda, pak za ni vždy odpovídá majitel pozemku (který následně může vymáhat náhradu škody po svém nájemníkovi).