Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.291

Pracovni pravo zamestnance

Odesláno: 
Otevřeno 375 x
1 odpověď
 
Dobry den, chtela bych se zeptat jake mam pravo pokud jsem kolegyni dala facku. Spor zacal tehdy, kdyz kolegyne slovne napapadla kolegu a sprostymi slovy mu nadala do panskeho prirozeni, spolupracovnika jsem se zastala a rekla kolegyni co si to dovoluje, u roztrzky stal muj i jeji vedouci. Ona me okamzite zacala slovne napadat a kdyz mi rekla at drzim hubu ze jsem pica a kurva, tak uz jsem se bouzel neudrzela a dala ji facku. ona mi ji vratila zpet a spor timto skoncil. jeji vedouci trval na omluve, stim ze se to uz dal resit nebude a ze vlastne kolegyni nic takoveho nerekla. muj vedouci s dalsimi 7 kolegy stoji na me strane-ze utoku predchazelo slovni napadeni. Chci se zeptat zda mam nejakou sanci uspet sevstiznosti u reditele. dekuji Dokulilova.
 
Dobrý den,

Vámi popsané jednání lze považovat za násilí na pracovišti, kdy násilí představuje negativní incident, jako je slovní útok (zesměšnění, urážka, pomluva apod.), šikana (manipulace, naschvály, vydírání apod.), fyzický útok (facka, úder pěstí, kopaná apod.), vyhrožování fyzickým útokem atd.

Zákoník práce v § 301 vymezuje povinnosti zaměstnanců a to zejména pracovat řádně podle svých sil, znalostí a schopností, plnit pokyny nadřízených vydané v souladu s právními předpisy a spolupracovat s ostatními zaměstnanci, využívat pracovní dobu a výrobní prostředky k vykonávání svěřených prací, plnit kvalitně a včas pracovní úkoly atd.

Při boji proti násilí na pracovišti by bylo možné využít § 106 odst. 4 písm. f) ZP, kde je obsažena oznamovací povinnost zaměstnance. Zaměstnanec musí oznamovat svému nadřízenému vedoucímu zaměstnanci nedostatky a závady na pracovišti, které ohrožují nebo by bezprostředně a závažným způsobem mohly ohrozit bezpečnost nebo zdraví zaměstnanců při práci. Tedy z tohoto ustanovení vyplývá povinnost zaměstnance oznámit nadřízenému zaměstnanci nebo zaměstnavateli násilí na pracovišti.

Na druhé straně zaměstnavatel je dle § 276 odst. 9 zákoníku práce povinen projednat se zaměstnancem nebo na jeho žádost s odborovou organizací nebo radou zaměstnanců anebo zástupcem pro oblast BOZP stížnost zaměstnance na výkon práv a povinností vyplývajících z pracovněprávních vztahů.

Tedy jakékoli násilí na pracovišti může být zaměstnavatelem podle míry jeho intenzity vyhodnoceno jako porušení povinností ze strany zaměstnance. K Vaší žádosti uvádím, že dle výše uvedeného je zaměstnavatel povinen Vaši stížnost projednat. S ohledem na skutečnost, že i Vy jste se byť to bylo jako reakce na chování Vaší kolegyně, také dopustila násilí na pracovišti, vezměte v potaz, že zaměstnavatel může považovat i Vaše jednání za porušení pracovních povinností a tedy důsledky může vyvodit i pro Vás.