Počet stránek ve webu: 43.133

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.061.292

Vypacení 13. platu - v prosinci nebo lednu (podmínka: odpracování kalendářního roku)

Odesláno: 
Otevřeno 366 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz ohledně třináctého platu a krácení dovolené. Ve svém stávajícím zaměstnání mám smlouvu od 8. 1. 2018 a na třináctý plat mám nárok po odpracovaném kalendářním roce. Ptám se tedy, jestli je možné tento plat dostat dle zákoníku práce v měsíci lednu, dostávají-li se v prosinci, ale mně přísluší nárok až po odpracovaném kalendářním roce.
Dále mám dotaz, jestli je v souladu se zákoníkem práce, když mi zaměstnavatel zkrátil dovolenou o 1,5 dne, když jsem do práce nastoupila až 8. ledna a ne 1.
Pracuji v nepřetržitém provozu a normálně bych měla mít 16,5 dne dovolené v převodu na 12 hodinové směny.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
obávám se, že Vás moc nepotěším. Podmínky pro výplatu třináctého platu si stanovuje zaměstnavatel působící v „tzv. soukromé podnikatelské sféře“ sám a v případě, že v měsíci kdy se třináctý plat vyplácí, je nesplňujete, není povinností zaměstnavatele Vám jej vyplatit.

Dovolená za kalendářní rok náleží zaměstnanci v případě, že pracovní poměr trval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Vzhledem k tomu, že jste nastoupila až 8. 1. přísluší Vám poměrná část dovolené. Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok. (§ 212 ZP).
V tomto případě zaměstnavatel má nárok zkrátit Vaši dovolenou o 1/12 vzhledem k tomu, že v měsíci lednu netrval Váš pracovní poměr nepřetržitě, ale až od 8. 1.