Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.791

Zkrácený úvazek vychovatelky školy a dozor nad dětmi ve škole a mimo školu (doprovázení na školní akce)

Odesláno: 
Otevřeno 882 x
1 odpověď
 
Dobrý den, pracuji jako vychovatelka na běžné ZŠ. Úvazek mám 0,64 h (tj. 18 hodin přímá práce, zbytek nepřímá).
Nyní mi nadřízená nařídila pravidelný dohled nad dětmi v šatnách 15 minut 3x v týdnu. Má právo mi tohle nařídit v rámci mého úvazku?
A dále - nárazové mě nadřízená posílá na mimoškolní akce (př. Sportovní, vedu děti na stadion a zpět, jsem tam 4 hodiny).
Jsem povinná v rámci svého úvazku provádět tuto práci navíc bez nároku na cestovní náhrady? Předem velmi děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den, Aneta
 
Dobrý den,
vychovatel školní družiny a školního klubu má nařízením určen základní pedagogický úvazek 28 – 30 hodin. Ředitel školy je povinen na začátku období školního vyučování nebo pololetí školního vyučování konkrétnímu pedagogickému pracovníkovi stanovit přesnou výši jeho základního pedagogického úvazku. Tuto výši není oprávněn v daném období měnit. Ředitel školy si při stanovení základního pedagogického úvazku konkrétním pedagogickým pracovníkům počíná tak, aby dodržel zásadu rovného zacházení se zaměstnanci a zákaz diskriminace. Porušením těchto zásad bude např. neodůvodněné stanovení základního pedagogického úvazku ve výši 30 hodin u jednoho z vychovatelů školní družiny, pokud ostatní budou mít základní pedagogický úvazek stanoven na 28 hodin.

Zároveň však má ředitel povinnost stanovit dohled nad žáky ve škole a při akcích organizovaných školou. Ředitel školy nese odpovědnost za zajištění dohledu nad dětmi a nezletilými žáky ve škole a školském zařízení.

Stejně však jako u jiných zaměstnanců se musí zaměstnavatel se zaměstnancem na práci přes čas domluvit v případě, že se nejedná o okolnosti, za kterých může zaměstnanci práci
přesčas nařídit.

Cestovní náhrady vznikají u pracovní cesty, kterou se rozumí časově omezené vyslání zaměstnance zaměstnavatelem k výkonu práce mimo sjednané místo výkonu práce. Co se týče Vašeho nároku na cestovní náhrady, tak v případě, že jdete pěšky, Vám žádné náklady na dopravu nevznikají a na nárok na stravné Vám vzniká až po 5 hodinách cesty.