Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.353

Může matka svěřeného dítěte předat nemocné dítě otci v rámci styku s dítětem a vyžadovat pobyt doma v teple?

Odesláno: 
Otevřeno 2096 x
1 odpověď
 
Mám soudem stanovený styk, jelikož se s matkou mých dvou dětí 5 a 7 let nedalo domluvit. Styk mám stanovený na jeden týden středa - pátek, a druhý týden čtvrtek - neděle. Při předávání dětí v odpoledních hodinách mi bývalá manželka sdělila že jedno z dětí je nemocné a musím s ním zůstat doma.
Je mou povinností si dítě převezmou a nebo toto má za povinnost matka, které byly dědi svěřeny do péče.
Děkuji.
 
Dobrý den,

v případě, že si jedno z dětí nepřevezmete z důvodu, že je nemocné, ale jeho onemocnění není závažné, že by to bylo důvodem pro zrušení styku (nejedná se o vysoké horečky, infekční onemocnění), tzn. dítě je převozu k Vám schopné, vystavujete se riziku tím, že matka dětí bude-li se z Vaší strany nedodržování styku opakovat, může zažádat o změnu styku dětí s Vámi, jelikož ho nedodržujete.

Dále je judikováno, že pečujícímu rodiči může vzniknout škoda pro neuskutečnění styku. Rodič, který má dle rozhodnutí soudu si v uvedený termín dítě převzít a neučiní tak, může odpovídat za škodu i ušlý zisk druhému rodiči, která mu tímto jednáním resp. nejednáním vznikla. Například si matka bude muset vzít neplacené volno a přijde o výdělek nebo jí propadnou vstupenky do divadla apod. Takto vzniklou škodu by po Vás mohla matka vymáhat.

V neposlední řadě se může matka domáhat výkonu rozhodnutí uložením pokuty dle § 502 zákona o zvláštních řízeních soudních.

§ 502 odst. 1 zřs: Soud nařídí výkon rozhodnutí uložením pokuty proti tomu, kdo neplní dobrovolně soudní rozhodnutí nebo soudem schválenou dohodu o péči o nezletilé dítě, popřípadě o úpravě styku s ním anebo rozhodnutí o navrácení dítěte.

§ 502 odst 2 zřs: Výkon rozhodnutí uložením pokuty lze nařídit opětovně, jen je-li to účelné; výše jednotlivé pokuty nesmí přesahovat 50000 Kč. Pokuty připadají státu a soud eviduje částku vymožených pokut.