Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.362

Povinnost platit odvoz odpadu obci

Odesláno: 
Otevřeno 797 x
1 odpověď
 
Jsem povinný platit obci odvoz odpadu jako majitel rodinného domku, kde setrvávám jen o víkendech, používám jej pouze k rekreaci a odpad si vždy odvážím do místa trvalého pobytu, kde vlastním jinou nemovitost a pravidelně platím odvoz odpadu? Rostlinný odpad v místě rekreačního domku kompostuji, odvoz odpadu zde nepožaduji a nepotřebuji. Obec mi v místě rodinného domu, který používám k rekreaci, nikdy neposlala složenku, nebo výměr, k odvozu jsem se zde nepřihlásil. Odvoz probíhá v pondělí, kdy se zde nezdržuji a popeláři navíc nechávají popelnice po vysypání stát na vozovce, kde jezdí auta (tj. nepostaví prázdné popelnice ani k okraji vozovky). Je mou povinností se k odvozu odpadu přihlásit i zde? Může obec evidovat za mnou pohledávku?
 
Dobrý den,

jako majitel nemovitosti, jste povinen v obci, v níž se nemovitost nachází, v souladu s § 10b písm. b) zákona č. 565/1990 Sb. o odpadech, platit poplatek za svoz odpadu za jednu osobu, a to ve výši dané vyhláškou dané obce.

Viz výše citované ustanovení § 10b:
(1) Poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů platí.
...b) fyzická osoba, která má ve vlastnictví stavbu určenou k individuální rekreaci, byt nebo rodinný dům, ve kterých není hlášena k pobytu žádná fyzická osoba, a to ve výši odpovídající poplatku za jednu fyzickou osobu; má-li ke stavbě určené k individuální rekreaci, bytu nebo rodinnému domu vlastnické právo více osob, jsou povinny platit poplatek společně a nerozdílně.