Počet stránek ve webu: 43.133

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.061.566

Nedoplatek mzdy zaměstnanci

Odesláno: 
Otevřeno 540 x
2 odpovědi
 
Dobrý den. Jsem zaměstnám u soukromníka v chráněné dílně na částečný pracovní úvazek 30 hodin týdně jako řidič. Od ledna 2018 je ve třetí skupině, kde by měl asi řidič být, zaručená mzda 89,20 na hodinu. Zaměstnavatel mi však platí jen 85. Když na to upozorním, jen mi řeknou, že to má tak nastaveno. Mohu požadovat doplacení? Od března onemocněl spolupracovník a bylo mi dočasně nabídnuto jeho místo, jen než se uzdraví, a slíbena vyšší částka, jako "poděkování", bohužel bez smlouvy, jen ústně. O to by ani tak nešlo, ale tato druhá práce mi překročila úvazek a mám přesčasy. A dělám i víkendy. Soukromník mi ale nezaplatil příplatky za víkendy a svátky. A zase, když se ozvu, tak prý dělám jen problémy, a že to nějak vyřeší. Že mi to dá "bokem" na ruku. Problém bude asi v tom, že to nemám písemně a že si tudíž se mnou může dělat co chce. Mám nějakou šanci se bránit? Pokud příjmu peníze bokem, mimo výplatní pásku, dopouštím se nějakého přestupku? Děkuji.
 
Dobrý den,

zaměstnavatel, který tímto způsobem vyplácí část mzdy zaměstnancům se může při překročení hranice 50 000 Kč dopustit trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Zaměstnanec pak může být postihnut jako možný spolupachatel.
Pokud je o nedodržení vyplácení minimální zaručení mzdy, nezbude Vám, než zaměstnavateli "pohrozit" stížností na inspekci práce. Je samozřejmě otázkou, jak se poté zaměstnavatel zachová vůči Vám. Rozdíl mezi skutečně vyplacenou mzdou a částkou minimálně zaručené mzdy pak můžete také po zaměstnavateli vymáhat soudně. Doporučuji Vám obrátit se v takovém případě na občanskou poradnu či advokáta.
 
dobrý den, v době od 1.1.2017 do 31.7.2017 mi byla neopravněně snižena mzda o 2000 měsíčně hrubého. z tohoto duvodu jsem ukončil pr. poměr okamžitě. vyzval jsem zaměstn. předžalobní vyzvou k uhradě, ten však nekomunikuje. chci se obrátit na soud, ale nevím jak vyčíslit penále.