Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.186

Zodpovědnost za chybu v projektu

Odesláno: 
Otevřeno 319 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
rádi bychom Vás požádali o radu. Při realizaci zateplení domu (bytový dům - SVJ) zhotovitel zjistil, že v rozpočtu (výkaz výměr) chybí cca 500 m2 plochy domu. Zhotovitel po nás (SVJ) požaduje navýšení ceny díla, což je pochopitelné, ale zároveň se projektant, se kterým je uzavřena SOD, absolutně zříká jakékoli zodpovědnosti. Jedná se o téměř 1/5 plochy celého domu, což představuje nemalou částku. Lze toto navýšení požadovat po projektantovi? Je zodpovědý za tento výpočet?
Děkuji.
 
Dobrý den,

došlo-li k chybě v projektu, která byla způsobena zaviněním projektanta, tzn. že od SVJ obdržel všechny informace potřebné pro výpočet plochy domu nutné pro zateplení, ale jeho chybou výpočtu došlo nesprávnému výsledku celkové plochy, můžete se po něm domáhat náhrady škody. Vzniklou škodu budete muset prokázat.

S ohledem na složitost při uplatňování a prokazování náhrady škody, doporučuji se obrátit na advokáta ve Vašem okolí, který bude mít příležitost všechny podklady si prostudovat. Jejich seznam naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.

Pro úplnost uvádím, že výše škody nemusí představovat částku, o kterou Vám zhotovitel navýší cenu. Má-li projektant uzavřeno pojištění profesní odpovědnosti, hradí v takovém případě škodu pojišťovna.