Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.727

rušení nočního klidu

Odesláno: 
Otevřeno 828 x
1 odpověď
 
Mohli byste mi prosím poradit, jak řešit situaci s opakovaným rušením nočního klidu. Od zavedení protikuřáckého zákona v loňském roce je rušení nočního klidu před non-stop barem Domino v ulici Jana Opletala v Českých Budějovicích téměř na denním pořádku. Zejména v těchto teplých dnech. Zákazníci baru tráví více času u stolku nebo na chodníku před barem než uvnitř a jejich občas dost hlasitý hovor je hodně slyšet a nedá se spát s otevřeným oknem.
Hlavní problém je to, že si zákazníci s sebou ven nosí i alkoholické nápoje a proto nemají moc důvod se po dokouření cigarety vracet dovnitř. Tím vlastně porušují místní vyhlášku, protože podle ní je na sídlišti Šumava zakázáno konzumovat alkoholické nápoje na veřejných prostranstvích (vyjma restauračních zahrádek, což není tento případ).
Je mi jasné, že obsluha baru nemůže hlídat, jak dlouho se kdo zdržuje před barem, ale pokud by se zákazníkům zakázalo vynášet nápoje ven, aspoň po 22. hodině, myslím, že by se mohla situace trochu zlepšit. Už loni (2017) jsem se obrátila na Městskou policii, ale ti mi moc nepomohli. Chtěla bych vědět, jak postupovat, na koho se obrátit, aby se situace řešila a aspoň po 22. hod. byl klid. Děkuji, Kratochvilová
 
Dobrý den,

vzhledem k tomu, že hluk není prováděn formou nějaké produkce provozovatele baru ani se nejedná o Vaše sousedy, nevidím jiné východisko než opakovaně upozorňovat policii na rušení nočního klidu v blízkosti Vašeho bydliště, popř. i konzumaci alkoholických nápojů na veřejném prostranství, zakazuje-li to vyhláška. Takovéto oznámení máte nárok činit policii pokaždé, když k jednání, které naplňuje znaky některého z přestupků, dojde. Police má poté možnost každé osobě, která se svým jednáním dopustí některého z přestupků udělit sankci.
Za přestupek rušení nočního klidu, lze uložit pokutu do 10.000,-- Kč a je-li přestupek spáchán danou osobou opakovaně tak až 15.000,-- Kč. Dále může být osobě, odpovědné za tento přestupek uloženo omezující opatření.

S účinností od 1. 12. 2015 novela zákona o veřejném zdraví přinesla, že hlasové projevy lidí, již nejsou považovány za hluk. Z tohoto důvodu, již krajská hygienická stanice nemůže tyto hlasité projevy lidí nijak postihovat a lze tyto hlasité projevy hostů baru klasifikovat pouze jako přestupek porušení nočního klidu.