Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.428

nevyplacené faktury od zaměstnavatele

Odesláno: 
Otevřeno 416 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, mám velký problém, začala jsem pracovat jako Frenčízant pro jednu společnost provozující trafiky, na mé prodejně po 3 týdnech provozování bylo inventurou zjištěno hodně velké finanční manko, které nejspíš nebylo úmyslné a nebylo způsobeno mojí osobou, což ale chápu, že já za prodejnu a zaměstnance ručím. Společnost mi, ale na základě manka drží proplacení faktur, což je za 2 měsíce a stále mi chtějí držet peníze, dokud nebudu mít jejich dluh zaplacen. Nejdříve, že mi vystaví splátkový kalendář, ale do dnešního dne, což je cca 7 týdnů, jsem žádný nedostala. Já jsem pouze podepsala uznání dluhu, ale žádnou dohodu a splacení dluhu jsem nepodepisovala. Každý měsíc jim musím vystavit fakturu za mojí provizi, kterou mi oni neproplatí a peníze si nechají. Nechávají mě úmyslně úplně bez jakéhokoliv příjmu peněz. Mají na to právo mě držet všechny peníze. Jsem 2 měsíce bez jakéhokoliv příjmu. Mohu se nějak právně bránit a co proto musím když tak udělat, peníze na právníka opravdu nemám. Problémů s danou společností mám i více, ale by bylo hodně dlouhé. Mockrát děkuji za odpověď. S pozdravem Renata Elbahri
 
Dobrý den,

jste-li se společností, pod jejíž značkou jako frenčízant podnikáte, v obchodním vztahu, tak tako společnost tím, že eviduje vůči Vaší osobě pohledávku představující finanční manko, si může započíst na tuto pohledávku, dluh, který má vůči Vám ve vyplacení provize. Samozřejmě o tom, že provedla započtení a v jaké výši Vás musí informovat, jinak by k započtení nedošlo.

Rozumím Vám, že toto jednání společnosti je pro Vás z dlouhodobého hlediska neúnosné a proto Vám doporučuji opakovaně iniciovat jednání o splátkovém kalendáři zbývajícího dluhu, např. i pod ztrátou výhody splátek. Budete-li mít se společností sjednaný splátkový kalendář, nebude moci si již Váš nárok na provizi nechávat.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď, firma mě neinformovala o ničem, až když jsem se ozvala, že mi nepřišli žádné peníze, tak mi po telefonu pouze oznámili, že si mojí provizi nechali na část zaplacení méhu dluhu, který vznikl invetůrou. Oni mají právo mi nenechat ani minimální minimum? Za první měsíc mi nevyplatili ani korunu. Oni rozhodují co a jak bude s mojí provizí, bez jakéhokoliv projednání semnou. Jak mám tedy docílit toho, aby semnou splátkový kalendář udělali. Jen všechno úmyslně prodlužují. Díky nim, mám dluh na nájmu a nemám peníze ani na jídlo. Děkuji za odpověď.
 
Jak už jsem uváděla v předchozí odpovědi, pokud nejste v pracovním poměru jako zaměstnanec, tak takový postup není vyloučen.

Mohu Vám doporučit, pokud se Vám nedaří se společností nalézt vyhovující řešení, nechat se zastoupit advokátem ve Vašem okolí, který by za Vás se společností vyjednal splátkový kalendář nebo jiné řešení, které by pro Vás bylo únosné. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.