Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.372

Štěnice po vystěhování nájemníka - náhrada škody pronajímateli (dezinsekce nájemního bytu)

Odesláno: 
Otevřeno 733 x
1 odpověď
 
V období 02/2018 som prostredníctvom dohody s prenajímateľom ukončila nájom v byte. Pri predávaní bytu bol spísaný protokol. O pár týždňov sa ukázalo, že na byte sú štenice. Má prenajímateľ právo dať nám uhradiť náklady za dezinsekciu? Zároveň po nás žiada uhradiť čiastku za nové postele a náhradné ubytovanie novým nájomcom, hoci priateľ, ktorý na byte ešte býval, bol očitým svedkom toho, ako zamestnanec deratizačnej firmy ubezpečuje majiteľa o tom, že nie je potrebné nábytok vyhadzovať, rovnako tak priestory nie sú človeku závadené, takže nie je potreba ich opúšťať.

Za odpoveď ďakujem.
 
Dobrý den,

pokud jde o úhradu náhradního ubytování a zakoupení nového nábytku, pak mám za to, že požadavek pronajímatele není oprávněný, zejména pokud je to skutečně tak, jak slyše Váš přítel. Váš přítel by pak mohl při případném soudním sporu svědčit. Navíc by u soudu musel pronajímatel prokázat, že bylo nutné opustit byt a vyměnit nábytek - což by mu musela potvrdit deratizační firma, či hygiena, případně znalec.
Náklady na desinsekci byste musela hradit za situace, kdy by bylo prokázáno, že se v bytě vyskytovaly ještě v době Vašeho pronájmu.