Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.946

Obnova propadlých cestovních pasů na ambasádě ČR v zahraničí - potřebné doklady, informace, postup

Odesláno: 
Otevřeno 849 x
1 odpověď
 
Obnova propadlých cestovních pasů na ambasádě ČR v zahraničí (duben 2018)
Ráda bych věděla, kde v zákoně je uvedeno, že děti (pod 15 let), musí mít "platný doklad" při obnovení cestovních pasů.
Nynější úřady totiž chtějí platný doklad dítěte, za který berou pouze Osvědčení o státním občanství, které se nově vystavuje s datumem a je platné jen jeden rok. Ovšem zákon o vystavování pasů říká, že žijící občané bez trvalého pobytu dokládají osvědčení pouze při žádosti o vydání PRVNÍHO pásu.
Měli jsme na české ambasádě v Dublinu velké povídání s panem z konsulárního (mám někde vizitku), který nám pověděl, že nemají plný přístup do databáze Czechpointu a tudíž nemohou ověřit, zda jsou děti Češi. Ovšem měl před sebou jejich propadlé pasy a jejich české rodné listy.
Z mého pohledu ale by neměl být platný doklad vyžadován od dítěte (to nabývá dokladů až v 15 letech života) nýbrž od rodiče jakožto zákonného zástupce. Proto hledám dodatečné informace, kde je to v zákonu uvedena nutnost mít u dětí platný doklad.
Děkuji předem za odpověď a omlouvám se za psaní bez diakritiky.
Libuše H.
 
Dobrý den,

v zákoně č. 329/1999 Sb. , o cestovních dokladech, není výslovně uvedena povinnost mít u dětí mladších 15 let platný cestovní doklad. Nicméně z § 21 odst. 2 vyplývá povinnost u občanů ČR bez trvalého pobytu prokázat občanství ČR (viz níže přesná citace zákona). Mám tedy za to, že příslušný úředník se opírá o toto ustanovení.


§ 21

Prokazování údajů v žádosti
(1) Žadatel podle § 17 odst. 2 až 9 je povinen uvést v žádosti podle § 20 odst. 1 nebo § 20 odst. 3 pravdivě všechny požadované údaje a jejich pravdivost prokázat. Nemůže-li prokázat pravdivost požadovaných údajů, je povinen předložit podklady pro jejich zjištění. Žadatel je rovněž povinen předložit podklady pro zjištění údajů, o jejichž správnosti vznikly důvodné pochybnosti, jestliže je to pro ověření správnosti údajů nezbytné. Pravdivost údajů uváděných v žádosti se prokazuje doklady podle zvláštních právních předpisů, 12) popřípadě dalšími doklady podle mezinárodní smlouvy, jedná-li se o jiný cestovní doklad vydávaný na jejím základě.

(2) Při vydání prvního cestovního pasu je občan, který nemá trvalý pobyt na území České republiky, povinen prokázat státní občanství České republiky dokladem o státním občanství. U občanů, kteří mají trvalý pobyt na území České republiky, se doklad o státním občanství vyžaduje, vzniknou-li důvodné pochybnosti o tomto údaji. Nemá-li žadatel o vydání prvního cestovního pasu v tomto případě doklad o státním občanství, ověří úřad, u kterého podává žádost o vydání prvního cestovního pasu, na jeho žádost státní občanství u úřadu příslušného k jeho vydání. Občan je povinen předložit úřadu, u kterého podává žádost o vydání prvního cestovního pasu, podklady pro ověření státního občanství.