Počet stránek ve webu: 43.133

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.061.541

Propadlé povolení Slováka k trvalému pobytu v ČR - hrozí vyhoštění českými úřady?

Odesláno: 
Otevřeno 1039 x
1 odpověď
 
Dobrý den, kamarád (Slovák) zjistil že má propadlé povolení k trvalému pobytu v ČR. Je propadlé už jedenáct let. Hrozí mu za to vyhoštění z ČR?
 
Dobrý den,

ministerstvo vnitrna ČR zruší přechodný pobyt na území občanovi EU pokud:
a) se stal neodůvodnitelnou zátěží systému sociální péče nebo systému pomoci v hmotné nouzi ČR,
b) ohrožuje bezpečnost státu nebo závažným způsobem narušuje veřejný pořádek, není-li zahájeno řízení o správním vyhoštění, nebo
c) ohrožuje veřejné zdraví tím, že trpí nemocí uvedenou v požadavcích opatření před zavlečením infekčního onemocnění, pokud k takovému onemocnění došlo do 3 měsíců po vstupu na území,

za podmínky, že rozhodnutí o zrušení přechodného pobytu na území bude přiměřené z hlediska jeho zásahu do soukromého nebo rodinného života občana Evropské unie.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že pouze propadnutí povolení k pobytu není důvodem k nucenému vycestování.

Správě by se měla žádost o prodloužení doby platnosti průkazu o povolení k pobytu (průkazu) podat nejpozději ve lhůtě do 15 dnů po skončení jeho platnosti.
Pokud podání žádosti o prodloužení doby platnosti průkazu v zákonné lhůtě zabrání důvody na vůli cizince nezávislé, je cizinec povinen požádat o prodloužení doby platnosti do 3 pracovních dnů po zániku těchto důvodů. Tyto důvody cizinec prokáže. Pokud není žádost podána v zákonné lhůtě a není zde překážka na vůli cizince nezávislá, bude opožděné podání žádosti o prodloužení doby platnosti průkazu posouzeno jako přestupek a může mu být udělena pokuta.
Vašemu kamarádovi tak hrozí udělení pokuty za opožděně podanou žádost k prodloužení povolení k pobytu (pokud tedy neprokáže, že mu tom bránili závažné důvody, což si lze těžko po tak dlouhé době představit).