Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.583

Povinnost přispívat na provoz nemovitost v SJM při odstěhování jednoho z manželů (topení, elektřinu, plyn, vodu, TV, rozhlas)

Odesláno: 
Otevřeno 561 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v srpnu 2017 se tehdy ještě manžel odstěhoval z domu, který je v SJM. Rozhodl se, že mi bude přispívat částkou 3000 Kč na půjčky a na náklady s nemovitostí. Platím hypotéku + půjčku, splátka měsíčně cca 4100 Kč. Další náklady činí cca 4500 Kč (rozhlas + televize, plyn, elektřina, voda, satelitní TV).
Nemohu se s ním dohodnout na placení dalších výdajů na nemovitost (jeho názor je, že on tam nebydlí, tak proč by platil).
Můžete mi poradit, resp, říci, zda má nyní již bývalý manžel povinnost přispívat na tyto výdaje a v jaké výši?
SJM nemáme zatím vypořádané.
Děkuji za Váš čas a odpověď.
 
Dobrý den,
závazky vzniklé za trvání manželství zavazují Vás společně. Tedy na těchto nákladech byste se měli podílet společně rovným dílem. Co se týče nákladů související s užíváním domu (plyn, elektřina, voda...), tak to jsou pouze Vaše náklady, které Vám vznikají v souvislosti s užíváním domu.

S ohledem na uvedenou skutečnost doporučuji Vám zamyslet se nad vypořádáním společného jmění, neboť po uplynutí tří let od nabytí právní moci rozsudku o rozvodu manželství nastává fikce vypořádání společného jmění.

Dle § 741 NOZ nedojde-li do tří let od zúžení, zrušení nebo zániku společného jmění k vypořádání toho, co bylo dříve součástí společného jmění, ani dohodou, ani nebyl podán návrh na vypořádání rozhodnutím soudu, platí, že se manželé nebo bývalí manželé vypořádali tak, že
a) hmotné věci movité jsou ve vlastnictví toho z nich, který je pro potřebu svou, své rodiny nebo rodinné domácnosti výlučně jako vlastník užívá,
b) ostatní hmotné věci movité a věci nemovité jsou v podílovém spoluvlastnictví obou; jejich podíly jsou stejné,
c) ostatní majetková práva, pohledávky a dluhy náleží společně oběma; jejich podíly jsou stejné.