Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.308

Dluh způsobený manželem, rozvod a vliv na společné jmění manželů SJM

Odesláno: 
Otevřeno 513 x
1 odpověď
 
Krásný den,
jsem v rozvodovém řízení, ráda bych se zeptala jak je to s dluhy. Manžel šel už do manželství s velkým dluhem, který získal navíc povodně (zaměstnavatel napsal vyšší příjem, než byla skutečnost) zastavil při tom barák.
Během manželství nechal tento dluh několikrát konsolidovat aby barák zastavený neměl, sjednotil dluhy za televizi auto (obojí zůstalo a zůstane jemu).
Budou jeho nynější konečné dluhy rozděleny na půl? Nebo budu platit nějakou poměrnou část? Případně existuje nějaká šance, že bych se dluhům vyhnula úplně? Přihlíží se třeba na to, že naše děti mám soudem svěřené do VP já? Děkuji
 
Dobrý den,
s rozvodem manželství souvisí i vypořádání společného jmění a to buď v případě nesporného rozvodu přímo předložením dohody o vypořádání majetkových poměrů manželů po rozvodu manželství soudu, nebo po rozvodu manželství musí dojít k vypořádání společného jmění do tří let od nabytí právní moci rozsudku o rozvodu manželství.
Tedy budete-li schopna se s manželem na způsobu vypořádání majetku i dluhů náležejících do společného jmění dohodnout, je nejvhodnějším řešením uzavřít dohodu o vypořádání společného jmění, ve které veškerý Váš majetek i dluhy uvedete a zároveň stanovíte, který z manželů po rozvodu manželství tento majetek a dluhy převezme.
Měl-li Váš manžel dluh již před uzavřením manželství, nespadá tento dluh do Vašeho společného jmění. V případě, že za trvání manželství došlo k jeho konsolidaci, bude rozhodující, zda jste k tomuto dluhu svým podpisem přistoupila či nikoli.
Nedojde-li mezi Vámi k vypořádání společného jmění do tří let od právní moci rozsudku o rozvodu manželství nastane tzv. fikce, podle které ostatní majetková práva, pohledávky a dluhy náleží společně oběma (bývalým) manželům; jejich podíly jsou stejné.
V případě, že o vypořádání společného jmění z důvodu, že se s manželem nedohodnete, bude rozhodovat soud, postupuje dle § 742 NOZ, kdy podíly obou manželů na vypořádávaném majetku jsou stejné, ale zároveň může přihlédnout k tomu, jak se každý z manželů staral o rodinu, zejména jak pečoval o děti a o rodinnou domácnost.
Doporučuji se s žádostí o vypořádání společného jmění obrátit přímo na advokáta ve Vašem okolí, který Vám po předložení všech dokumentů pomůže sepsat danou dohodu, tak aby byla v souladu s právními předpisy a nemohla být v budoucnu žádnou ze stran zpochybněna. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.