Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.437

Přiznání nemoci z povolání - podklady, listiny, dokumenty, důkazy

Odesláno: 
Otevřeno 692 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím Vás chtěla jsem se zeptat. Můj přítel pochází ze Slovenska, dělal v Karviné na dole 17 let u soukromé firmy.
Půl roku měl dočasnou pracovní neschopnost DPN, tedy tzv. nemocenskou. Během nemocenské mu skončila pracovní smlouva (10/2017), pak mu běžela 3 měsíční výpovědní lhůta, kterou už mu neprodloužili ze zdravotních důvodu. Nyní se vrátil na Slovensko domů.
Kde by se měl prosím Vás obrátit, na koho a co k tomu potřebuje, aby si vyřídil chorobu z povolání. Má-li se na někoho obrátit v Karviné nebo na Slovensku.
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,
ukončení pracovního poměru, tak jak mi popisujete, není dle mého názoru úplně v souladu s právní úpravou, ale vzhledem k tomu, že této problematiky se Váš dotaz netýká, budu vycházet z toho, že pracovní poměr Vašeho přítele u zaměstnavatele je ukončen.

Váš přítel by měl podle zákona o specifických zdravotních službách (č. 373/2011 Sb.) a prováděcí vyhlášky č. 79/2013 Sb. , absolvovat výstupní lékařskou prohlídku, která se provádí za účelem zjištění zdravotního stavu zaměstnance v době ukončení výkonu práce, a to s důrazem na zjištění takových změn zdravotního stavu, u kterých lze předpokládat souvislost se zdravotní náročností vykonávané práce. Pro zjištění zdravotního stavu zaměstnance podle věty první není třeba výpis ze zdravotnické dokumentace registrujícího poskytovatele požadovat.

Výstupní prohlídka se provádí při ukončení pracovněprávního nebo obdobného vztahu vždy, pokud:
- zaměstnanec vykonával práci zařazenou podle zákona o ochraně veřejného zdraví v kategorii druhé rizikové, třetí nebo čtvrté,
- u zaměstnance byla v době výkonu práce u současného zaměstnavatele uznána nemoc z povolání nebo ohrožení nemocí z povolání, pokud trvají, nebo
- zaměstnanec utrpěl v době výkonu práce u současného zaměstnavatele pracovní úraz a v příčinné souvislosti s ním byla uznána opakovaně dočasná pracovní neschopnost, popřípadě bylo provedeno nové bodové ohodnocení bolesti nebo ztížení společenského uplatnění podle právního předpisu upravujícího odškodňování způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání,
Na základě provedení výstupní prohlídky je posuzované osobě a osobě, která o prohlídku požádala, předáno potvrzení o jejím provedení. Kopie potvrzení se zakládá do zdravotnické dokumentace pracovnělékařských služeb.
V případě, že Váš přítel tuto výstupní prohlídku ještě neabsolvoval, doporučuji, aby na to upozornil svého bývalého zaměstnavatele.
Dále je-li Váš přítel občanem Slovenské republiky, bude muset při vyřizování choroby z povolání postupovat podle slovenských právních předpisů. Vzhledem k tomu, že dlouhou dobu pracoval v České republice, nevyhne se ani komunikaci s českými úřady.