Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.582

Přestávka v práci v náročném pracovním provozu (nízké teploty, fyzická práce) - 6hodinová pracovní doba

Odesláno: 
Otevřeno 609 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
pracuji ve skladě v Lidlu v Olomouci, pracovní dobu máme každý den jen 6 hodin, tzn. že nemáme nárok na přestávku. Opravdu na ni nemáme nárok, když pracujeme ve vysokém pracovním tempu? Jde o vychystávání zeleniny a ovoce apod.
Za pracovní směnu nahážeme i několik tun, teplota na skladě je cca 5 °C. To se přece nedá vydržet bez např. 10 či 15 minutové pauzy např. po dvou hodinách práce ne? Jen když se ví, že je víc práce a budeme tam déle, jak 6 hodin, tak nám přestávku udělají po 4,5 hodinách a to v trvání 30 minut.
Díky.
 
Dobrý den,
dle zákoníku práce § 88 odst. 1 je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách nepřetržité práce přestávku v práci na jídlo a oddech v trvání nejméně 30 minut; mladistvému zaměstnanci musí být tato přestávka poskytnuta nejdéle po 4,5 hodinách nepřetržité práce.
Z toho vyplývá, že zaměstnanec má právo na to, aby mu zaměstnavatel poskytl v pracovní směně přestávku na jídlo a oddech, přesahuje-li jeho směna 6 hodin. Samozřejmě to neznamená, že Vám zaměstnavatel přestávku v kratších směnách (směnách do 6 hod) určit nemůže. Přestávka na jídlo a oddech se však nezapočítává do pracovní doby.
Zaměstnavatel může přestávku v práci na jídlo a oddech rozdělit do více částí, ale vždy alespoň jedna její část musí činit nejméně 15 minut.
V případě, že stejný názor mají i ostatní zaměstnanci na stejné pozici, doporučuji Vám hromadně se s návrhem na zaměstnavatele obrátit, nejlépe své požadavky a návrhy formulovat písemně. Působí-li v práci odborová organizace, doporučuji řešit daný problém přes tuto organizaci.
 
Dobře, díky, tzn,, že si můžu udělat např. přestávku po dvou hodinách práce /15 minutovou/ a pak odpracovat další čtyři hodiny? Moje pracovní doba činí 6 hodin čisté práce. Díky
 
Jak už jsem Vám odpověděla, nárok na přestávku ze zákona máte až po 6 hodinách práce. Nepřesahuje-li Vaše směna 6 hodin, zaměstnavatel Vám přestávku určit nemusí, ale neznamená to, že nemůže. Přestávka v práci se dá rozdělit na více časových úseků, ale vždy alespoň jedna její část musí činit nejméně 15 min. Rozhodně to neznamená, že si sama takto přestávky stanovíte, ale po dohodě se zaměstnavatelem je možné přestávky rozdělit do více časových úseků. Ještě jednou podotýkám, že přestávka na jídlo a oddech se nezapočítává do pracovní doby, tzn. , máte-li stanovenou pracovní dobu na 6 hodin čisté práce a budete-li po zaměstnavateli vyžadovat přestávku, tak se Vám o přestávku natáhne celkový čas strávený v práci.