Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.985

Odkoupení pozemku s neznám majitelem - pozemek nevypořádaný v dědictví, majitel dávno po smrti

Odesláno: 
Otevřeno 669 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
k našemu pozemku vede neoficiální polní cesta. V katastru nemovitostí jsou zapsáni majiteli manželé, kteří jsou zřejmě dávno po smrti.
Je zde *1908 jméno a trvalé bydliště.
Chtěla bych se zeptat, jestli je možné tuto parcelu nějak získat. Vypátrat dědice? Napadlo mě jedině nahlížení do smluv na katastru nemovitostí. Co když žádní dědicové nejsou? Nebo se mi nepodaří je najít?
V seznamu nedostatečně zapsaných osob v katastru, co zveřejnila obec, tato parcela není.
Děkuji, pěkný den
 
Dobrý den,
tato situace není ojedinělá. V katastru nemovitostí se vyskytuje spousta listu vlastnictví, na nichž jsou zapsány prokazatelně nežijící osoby. Povinnost ohlásit změnu reps. nabytí práv zapisovaných do katastru nemovitostí stíhá nového vlastníka, tedy dědice. Ten tímto jednáním pouze deklaruje, že na základě rozhodnutí o dědictví se stal vlastníkem daného majetku.

Máte-li o pozemky zájem, nezbude Vám než sama po dědicích pátrat nebo počkat do 31. 12. 2023, kdy uplyne desetiletá lhůta (začala běžet od účinnosti NOZ, tj. 1.1.2014) po kterou vlastník nevykonával své vlastnické právo a má se za to, že ji opustil. Je-li nemovitá věc opuštěná připadne po deseti letech státu.