Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.770

Sleva na dani na poplatníka 2018 - 2 děti a 2 pracovní poměry (HPP, DPP)

Odesláno: 
Otevřeno 865 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chci se zeptat na dotaz ohledně dvou pracovních smluv.
Dosud jsem pracovala v jednom zaměstnání na klasickou smlouvu na dobu neurčitou.
Vždy jsem podepisovala,, růžové prohlášení" každý rok a uplatňovala slevy na dani na poplatníka 2070 korun a na první a druhé dítě. Zaměstnavatel odvádí za mě zdravotní i sociální pojištění. Jinou práci jsem neměla.
Nyní bych si chtěla přidat k tomuto stálému poměru druhou práci, ale POUZE na DOHODU o provedení práce. Zde by byl výdělek do 300h ročně a 15% daň by zajistil zaměstnavatel. U něj bych růžový papír již nevyplňovala.
1. Jde mi o to, zda mohu u prvního zaměstnavatele dál daňové růžové zvýhodnění uplatňovat, tj. i slevu na poplatníka, mám-li k tomu ještě tu dohodu?
Nebo na slevu na poplatníka již nárok nemám a pouze za zvýhodnění na děti?
2. Sociání a zdravotní pojištění se u druhé práce na dohodu do 10 tis. neodvádí, je to tak?
3. Musím prvnímu zaměstnavateli sdělit, že mám jinde ještě Dohodu? A kde a co přesně dělám v druhé práci?
Děkuji za odpovědi.
 
Dobrý den,
prohlášení k dani (růžové zvýhodnění) můžete podepsat vždy pouze u jednoho zaměstnavatele, u kterého budete uplatňovat slevu na poplatníka a slevu na děti, bez ohledu na to kolik vykonáváte současně prací u téhož nebo jiných zaměstnavatelů.

Budete-li vedle hlavního pracovního poměru vykonávat ještě práci na základě DPP, nemůžete u tohoto druhého zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani, pokud jste je již podepsala u prvního zaměstnavatele. Druhý zaměstnavatel Vám tak může v případě, že hrubá mzda plynoucí z dohody o provedení práce nepřesáhne 10.000,-- Kč provádět srážky ze mzdy pomocí srážkové daně. V tomto případě nemusí provádět odvody sociálního a zdravotního pojištění.

Své zaměstnavatele zpravidla nemusíte informovat o existenci dalších pracovních poměrů nebo o vykonávání prací mimo pracovní poměr na základě dohod, pokud Vám to s ohledem na charakter práce, kterou vykonáváte, neurčí jiný právní předpis či zaměstnavatel v pracovní smlouvě (např. uzavření konkurenční doložky se zaměstnavatelem atd.).