Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.454

Narušení soukromí ubytovny zaměstnavatelem - návštěvy bez vědomí ubytovaného a focení pokojů

Odesláno: 
Otevřeno 791 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zaměstnavatel nám zprostředkovává ubytování, bez našeho svolení vstupuje do našich pokojů, v naší nepřítomnosti se dívá do skříní a poliček.
Zakázal nám mít například sprchové gely ve sprchovém koutě, ubytovnu nám chodí kontrolovat i v mimo pracovní době, naše prostory si fotí, nařizuje nám umístění a počet osobních věcí na ubytovně, nemluvě o zákazu sušení ručníků v koupelně, zákaz vlastního povlečení.
Toto je výčet je několik několika problémů, bohužel toho je vícero a jsou to absurdní věci.
Provozní řád ubytovny je neustále měněn tak, aby zaměstnavatel měl absolutní moc nad našimi životy.
Aktuální provozní a ubytovací řád nechce poskytnout.
Rád bych Vás touto cestou požádal o pomoc jménem stovky ubytovaných.
S pozdravem,
K.
 
Dobrý den,
rozhodující je, co máte uvedeno v ubytovacím řádu. V případě, že ubytovací řád zaměstnavatel často mění, tak je rozhodující, co je uvedeno v tom ubytovacím řádu, co máte k dispozici, tzn. v tom se kterým jste se měl možnost seznámit. V ubytovacím řádu může být uvedeno, kdo do pokoje může vstoupit a za jakým účelem (např. zaměstnavatel jako ubytovatel za účelem kontroly pokoje nebo uklízečka za účelem výměny ložního prádla). Zaměstnavatel Vám však nemůže kontrolovat osobní věci (tj. prohledávat skříně, tašky, peněženky a jiné osobní věci atd.).
Zaměstnavatel má v tomto případě postavení ubytovatele, který se zavázal Vám poskytnout přechodné ubytování na ujednanou dobu nebo na dobu vyplývající z účelu ubytování v zařízení k tomu určeném.

Stejně tak kontrola majetku ze strany zaměstnavatele jako ubytovatele by neměla být příliš často, aby nenarušovala soukromí ubytovaných. Kontroly prováděné ze strany zaměstnavatele několikrát týdně jsou již proti dobrým mravům a zároveň v rozporu s ustanovením § 2328 NOZ, dle kterého ubytovatel odevzdá ubytovanému ubytovací prostor ve stavu způsobilém pro řádné užívání a zajistí mu nerušený výkon jeho práv spojených s ubytováním.
Doporučuji Vám, abyste jako zaměstnanci společně písemně zaměstnavatele vyzvali, aby zanechal popsaného jednání a zároveň mu sdělit, že takové jednání je v rozporu se zákonem i dobrými mravy.

Dále je na zvážení možnost podání trestního oznámení, pokud neoprávněné zásahy ze strany zaměstnavatele jako ubytovatele do práva k přenechaným prostorům vyhrazeným k ubytování dosahují takové intenzity, že lze v nich spatřovat porušení právem chráněných zájmů. Dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR se „Neoprávněným bráněním v užívání bytu rozumí jakýkoliv neoprávněný zásah do práva oprávněné osoby, který jí znemožňuje nebo podstatně ztěžuje řádně a obvyklým způsobem byt užívat, tj. např. znemožňování vstupu do bytu výměnou zámku, zabraňování v přípravě pokrmů, v praní prádla apod. “