Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.274

Opakované reklamace auta, vozidla v záruční lhůtě a odstoupení od smlouvy o koupi vozu

Odesláno: 
Otevřeno 3935 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
vůz jsme zakoupili jako předváděcí (najeto 5 000 km) v roce 2014.
2017 se po běžném užívání vozu (najeto celkem 35.000km) začalo auto porouchávat. Každý rok jsme chodili na garanční placené prohlídky. Všechny poruchy nám byly bezplatně odstraněny - bylo jich celkem 4, ale znepokojuje nás, že se ty závady začaly objevovat hned po sobě, každá jiného charakteru a rovněž v autosalonu nám bylo řečeno, že se s tím setkali u tohoto typu vozu poprvé a asi jsme narazili na "špatný kus".
Záruka (5 let) nám končí 2018 - máme šanci, že nám bude uznána vada zboží a budeme moci odstoupit od smlouvy o koupi vozu a žádat adekvátní vrácení částky, kterou jsme za auto zaplatili?
Děkuji.
 
Dobrý den,
jako kupující můžete uplatnit právo z vady, dojde-li k opakovanému výskytu vady nebo výskytu většího počtu vad.
O větší počet vad se jedná v případě, kdy se na zboží vyskytují alespoň tři vady současně, přičemž každá z nich musí bránit řádnému užívání věci, nebo pokud se na zboží postupně vyskytnou čtyři různé odstranitelné vady. O opětovném vyskytnutí vady po opravě mluvíme tehdy, jestliže se na zboží objeví stejná vada, která byla v rámci uznané reklamace již dvakrát opravována. Není přitom podstatné, jak byla vada odstraňována. Rozhodující jsou stejné projevy vady ve vlastnostech věci.
Doporučuji Vám, dojde-li k výskytu další vady v době, kdy Vám běží lhůta pro záruku za jakost poskytnutou ze strany prodávajícího, při uplatnění vady u prodávajícího požadovat odstoupení od smlouvy pro větší počet vad, neboť jde o pátou různou vadu, která se na zboží (automobilu) vyskytla a zároveň požadovat vrácení kupní ceny.

Vzory pro odstoupení od smlouvy pro větší počet vad nebo pro opakovaný výskyt vady naleznete zde: https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma/vzory-zdarma.html.

V případě, že by prodejce se zdráhal Vám vyhovět, doporučuji se bezprostředně obrátit na advokáta v místě bydliště, který Vám danou záležitost pomůže vyřešit. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.