Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.865

Vyřízení dědictví ze zahraničí - plná moc, dopis, dohledání majetku zemřelého

Odesláno: 
Otevřeno 1970 x
3 odpovědi
 
Jsem krátce mimo ČR.
1. Lze do plné moci pro sourozence k soudu (dědíme 2 tj. potenciální střet zájmů) výslovně vepsat: abych dědil rovnou 1/2 pozemků z toho, co soud přiřkne zemřelému? (ještě po předkovi)
2. Mohu zaslat emailem (nebo musím jen poštou? ) naskenovanou plnou moc s podpisem přímo soudu?
4. nebo sourozenci, který mě bude zastupovat?
5. Je možné žádat notáře o úkon emailem tj. aby napsal krátký dopis sourozenci k vyžádání archivních výpisů z banky zemřelého k dohledání převodu chybějících peněz?
(Trvá na zbytečném nařízení jednání a hrazení advokáta! ? )
6. Kolik dní mám na odpověď na email od notáře?
7. Lze pozemky zapsat do dědictví, ale soud až po ukončení dědictví, pokud soud bude trvat víc jak několik měsíců?
Děkuji!
 
Dobrý den,

plná moc pro zastupování v dědickém řízení nemusí nutně obsahovat úředně ověřený podpis zmocnitele, ale zmocněnec, který za Vás bude jednat, by měl předložit originál této plné moci notáři. Doporučuji Vám v případě, že pro Vás bude poslání plné moci prostřednictvím e-mailu jednoduší, se domluvit přímo s notářem, který dědictví po zůstaviteli projednává, neboť každý notář může mít své specifické požadavky, které se odlišují klasických postupů.

Plná moc, jejíž předlohu většinou poskytuje přímo notář, je formulována jako plná moc generální, ve které můžete specifikovat, jakým způsobem má za Vás zmocněnec jednat, tedy i to, jak chcete, aby bylo naloženo s dědictvím. Plnou moc předkládá, ten komu byla udělena, ale nic nevylučuje, abyste ji zaslal přímo notáři, před kterým jednání bude probíhat.
S notářem můžete komunikovat prostřednictvím e-mailu, ale jde o neformální komunikaci, tedy, budete-li po něm touto formou něco žádat není povinen Vám vyhovět. Jak jsem již uvedla, jde o neformální komunikaci, pro kterou není stanovena žádná lhůta. Používá se nepsané pravidlo, že by měl člověk odpovědět do 3 dnů, ale toto není nijak vymahatelné. Na otázku č. 7. nemohu odpovědět, neboť nechápu kam svým dotazem směřujete.
 
Dobrý den, děkuji Vám za odpověď! 5. Takže jak s notářem komunikovat, aby úkon učinil bez zbytečného jednání? (Sourozenec notáři zavolá, popř. ho navštíví? Kolik si notář může účtovat za jednání v dědictví a kolik za email, telefon, návštěvu a soud v rámci dědic. řízení? Vyhrožoval mi navýšením nákladů, pokud budu žádat dohledání úplného dědictví z Aktiv! ? ) Ta plná moc je pro zastupování k soudu- proběhne soud ohledně pozemků (zapsaných v Aktiva/Pasiva zemřelého, dědí pozemky ještě po zemřelé prababičce- starý spis ležel na soudu, ještě asi ne na jméno zemřelého, po kterém dědíme my2). Celé to je v rámci dědického řízení. Kdyby měl tento soud trvat i roky, 7. Lze pozemky zapsat do dědictví, ale v soudu pokračovat až po ukončení dědictví, pokud soud bude trvat víc jak několik měsíců, roků (někdy se prý musí hledat i všichni dědici? ) Nebo to už dnes (16.12.2017) soud řeší jednoduše rozdělením na rovné díly pozemků i bez přítomnosti všech dědiců a je to rychlý proces? Plnou moc tedy sourozenci, notáři nebo na soud? Děkuji!!!
 
Dobrý den,
notář ve své činnosti je vázán zákony a dalšími obecně závaznými právními předpisy, tedy ve všech řízeních o pozůstalosti by měl postupovat stejně. Odměna notáře je stanovena vyhláškou Ministerstva spravedlnosti č. 196/2001 Sb. notářský tarif a odvíjí se od výše dědictví.
Samozřejmě pokud se zjistí, že do aktiv dědictví spadá další majetek, tak procentuálně to zvýší i odměnu notáře, která je právě z majetku počítána.
Co se týče plné moci v soudním řízení, tak buď se můžete nechat zastoupit právním zástupcem nejčastěji advokátem, jejichž seznam naleznete zde http://www.advokatikomora.cz nebo obecným zmocněncem, kterým může být jakákoli svéprávná fyzická osoba. Obecný zmocněnec však nesmí mít protichůdné zájmy. Jste-li účastníkem řízení, můžete společně s plnou mocí i sdělit soudu, že souhlasíte s tím, aby řízení probíhalo bez Vaší přítomnosti. Budete-li v řízení vystupovat jako svědek, nepřipadá zastoupení v úvahu.
Postup k otázce č. 7 doporučuji zkonzultovat s notářem a nemáte-li v něj důvěru s právním zástupcem, který si celý případ bude moci prostudovat. Z Vámi uvedených informací je patrné, že jde o složitou záležitost, ke které se Vám bez podrobné znalosti všech podkladů nemohu jednoznačně vyjádřit.