Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.589

Správnost poučení o rozhodnutí odvolacího soudu

Odesláno: 
Otevřeno 527 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem týkajícím se správností poučení o možností podat opravný prostředek proti rozhodnutí odvolacího soudu, který o Procesním nástupnictví rozhodl jako první - tedy jako soud I. stupně.
Z odůvodnění rozhodnutí:
"V průběhu odvolacího řízení (týkalo se osvobození od soudních poplatků), bylo odvolacím soudem zjištěno, že žalobce
R. B…, s. r. o. IČ: 27…… zanikl.
Splynutím vznikla téhož dne nástupnická společnost
R… B…, s. r. o. IČ: 05……
Z poučení:
Proti tomuto rozhodnutí lze podat dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně ve lhůtě dvou měsíců ode dne jeho písemného vyhotovení u Okresního soudu ……. "
Bylo toto poučení odvolacího soudu správné? Není možné proti tomuto rozhodnutí podat řádný opravný prostředek - odvolání?
 
Dobrý den,

v případě, že došlo k procesnímu nástupnictví v době, kdy rozhodoval odvolací soud, musí se tento soud danou překážkou postupu řízení zabývat, neboť ztratí-li způsobilost být účastníkem právnická osoba, musí soud zjišťovat, zda umožňuje povaha věci pokračovat v řízení a hledá jejího procesního nástupce, který vstoupí do jejich práv a povinností. V případě, že by se nenašel procesní nástupce, musel by soud řízení zastavit.

Dále platí, že rozhodnutí odvolacího soudu lze napadnout pouze mimořádným opravným prostředkem, kterým je dovolání. Z tohoto důvodu nevidím žádné pochybení ze strany soudu.