Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.912

Věcné břemeno na umístění elektroměru u souseda na obvodové stěně domu

Odesláno: 
Otevřeno 931 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
máme elektroměr umístěný v obvodové stěně sousedova domu.
Rodiče stavěli chatu kolem roku 1975 na pozemku usedlosti, která patřila příbuzným. Ti teď statek prodali a nový majitel nám hrozí odpojením elektřiny, jestliže elektroměr neodstraním.
Věcné břemeno není nikde zapsáno a při prodeji nemovitosti zřejmě nikdo kupujícího o existenci našeho elektroměru neinformoval.
Může mě donutit k odstranění?
Děkuji
 
Dobrý den,

ve Vašem případě lze uvažovat o vydržení práva odpovídajícímu věcnému břemeni, ke kterému dojde po uplynutí lhůty 10 let, po kterou elektroměr v obvodové stěně sousedova domu nerušeně užíváte.

S ohledem na danou dobu, doporučuji namítnout vůči sousedovi vydržení daného práva. Nejlepší by bylo, kdybyste se sousedem dohodli a pro předejití dalším sporům v budoucnu jako věcné břemeno umístění elektroměru nechali toto právo zapsat do příslušného katastrálního úřadu. V případě, že nebude dohoda možná, nezbude Vám než se domáhat svého práva u soudu. V tomto případě s ohledem na složitost daného právního sporu doporučuji se nechat zastoupit, někým z řad advokátů, jejichž seznam naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.