Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.659

Řízení firemního auta manželkou, manželem zaměstnance - náhrada škody při poškození auta, automobilu, vozidla

Odesláno: 
Otevřeno 2545 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
máme firemní auto na úvěr (tzn. že provozovatel není majitelem auta).
Může toto auto řídit manželka majitele?
Jak by se to řešilo v případě poškození auta.
Děkuji
 
Dobrý den,
nejprve je nutné si pročíst podmínky leasingové společnosti, která vozidlo aktuálně vlastní, zda její podmínky nevylučují použití vozidla pro soukromé účely zaměstnavatele, zaměstnance a jejich osob blízkých. Zejména pak, zda u těchto podmínek nemá uvedené nějaké sankce v případě jejich porušení.
Jinak obecně platí, že každý, kdo způsobí škodu, za ni odpovídá. Tedy nebudou-li vylučovat podmínky leasingové společnosti užívání vozidla k soukromým účelům osobou blízkou provozovateli, je nutné mít na paměti, že v případě způsobení škody, bude leasingová společnost požadovat náhradu škody po provozovateli, neboť s ním je ve smluvním vztahu a ten se následně může domáhat náhrady škody po osobě, která ji skutečně způsobila. V daném případě by se provozovatel nemohl zprostit náhrady škody vůči majiteli vozidla (leasingové společnosti), pokud by poskytl vozidlo třetí osobě.

Nad rámec uvádím, že rozhodl-li by se zaměstnavatel k umožnění užívání služebního vozidla pro soukromé účely zaměstnanců, je žádoucí upravit podmínky tohoto užívání ve vnitřním předpisu zaměstnavatele, kde udělí souhlas s užíváním služebního vozidla k soukromým účelům, popř. k přenechání do užívání svým rodinným příslušníkům.