Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.198

Ohrožení zdraví zaměstnancee - požární hlídky - v případě požáru

Odesláno: 
Otevřeno 695 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Jsem zaměstnancem a vykonávám pozici zástupce teamleadera. Byla jsem spolu s dalšími zástupci vybrána jako "preventivní požární hlídka", nikoli na bázi dobrovolnosti, ale nařízení a proškolena.
Ve školení vyšlo najevo, že zatímco při případném požáru teamleadeři své zaměstnance vyvedou z budovy, já musím zůstat i přes riziko požáru a jít na recepci, kde všichni členové preventivní požární hlídky vyfasujeme helmu, reflexní vestu a vysílačku.
Každý z nás dostane nějakou mapku, nikdo ne stejnou. Protože má firma několik hal, musíme jít každý podle mapky na příslušné oddělení a prohledávat i přes možné riziko požáru prostory, kanceláře a sociálky.
Může toto po mně zaměstnavatel chtít? Já sice chápu, že zaměstnavatel je povinen zaměstnancům zajistit bezpečnost ochrany při práci a požární ochranu atd. , ale já jsem přece taky zaměstnanec, i když na vedoucí pozici. Vedoucí pozice přece neznamená, že pro mě neplatí Zákoník práce a budu na své riziko porušovat bezpečnost práce tím, že budu mít nařízené prohledávat prostory, kde může hořet.
Děkuji moc za odpověď.
Zaměstnavatele jsem se ptala a prý na to právo má.

Dekuji moc
 
Dobrý den,
ze zákona má zaměstnavatel povinnost zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, které se týkají výkonu práce.
Tedy v případě, že Vám bude hrozit nebezpečí, nemusíte pokyn zaměstnavatele uposlechnout a zaměstnavatel Vás následně nemůže za neuposlechnutí pokynu nějak znevýhodňovat. Nejste profesionální záchranář, abyste nasazovala zdraví nebo život v případě hrozícího ohrožení a nebezpečí.
Dále jako zaměstnanec máte právo nahlížet do evidence zaměstnavatele, která je o Vás vedena v souvislosti se zajišťováním bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (§ 103 odst. 1 písm. i) zákoníku práce). Tedy sama si můžete ověřit, jaké informace v této souvislosti o Vás zaměstnavatel vede.