Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.643

Zkrácení větví přesahujících přes hranicí pozemku - soused nesouhlasí

Odesláno: 
Otevřeno 649 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
ve vzdálenosti 1 m od našich hranic v chatové oblasti, ve svahu je lesní strom (smrk) s výškou více než 10 m. Jeho větve přesahují na náš pozemek až 3 m. Žádali jsme souseda o zkrácení větví - bohužel absolutně s tím nesouhlasí. Obrátili jsme se o radu odborníka, který nám potvrdil, že tyto větve jsou pro náš objekt ohrožující.
Děkuji.
 
Dobrý den,
problematika byla na naší právní poradně již řešena mnohokrát, vizte analogické dotazy zde: http://bit.ly/2xZvXgM
Na Váš případ bych aplikovala ust. § 1016 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, dle kterého neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době (doba vegetačního klidu) odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá.

S ohledem na výše uvedené ustanovení Vám doporučuji nejprve vlastníka sousedního pozemku, na kterém je daný strom, písemně vyzvat, aby převisy sám v přiměřené době odstranil. V případě, že tak neučiní, můžete po uplynutí přiměřené doby (např. 14 dnů) provést úpravu sama. To však musíte činit šetrně a ve vhodné roční době a za předpokladu, že Vám působí větve škodu nebo obtíže, které převáží nad zájmem na nedotčeném zachování stromu. Za obtíže či škodu se považuje např. kdyby větve zasahovali do okem Vaší chaty a při otevření pronikali až dovnitř. Pokud Vám větve stíní v rohu zahrady, bylo by Vaše jednání v rozporu s poslední podmínkou.