Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.704

Darování plazmy a práce přesčas jako trest od nadřízeného - bossing

Odesláno: 
Otevřeno 798 x
1 odpověď
 
Dobrý den, jsem samoživitelka a pracuji ve společnosti s pružnou pracovní dobou. Pravidelně daruji krevní plazmu, kdy mám nárok na celý den volna. Přesto ale v ten den do práce docházím alespoň na 4 hodiny a darovat odcházím až kolem poledního. To se ale nelíbí mé nadřízené a požaduje, abych darování plazmy přerušila, případně ho praktikovala po pracovní době, v době svého volna. To jsem odmítla a podotkla jsem, že přestože bych v práci být nemusela, trávím tam polovinu pracovní doby v den, kdy mám nárok na celodenní volno - vizte Váš web http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/pracovni-pravo/dovolena/16238-ma-zamestnanec-pravo-na-volno-pri-darovani-krve.html. Odpovědí mé nadřízené bylo, že i přesto s mými absencemi nesouhlasí a měla bych svůj přístup přehodnotit. Byla mi přidána práce a požaduje, abych nad rámec pracovní doby vykazovala přesčas minimálně 1 hodinu za měsíc. V posledních týdnech to změnila na „více než 1 hodinu“, což jsem odmítla. Svou práci vykonávám svědomitě, v porovnání s ostatními zaměstnanci oddělení jsem lepší průměr. Nemám pozdní příchody, k lékaři chodím minimálně.
 
Dobrý den,

Dle ust. § 203 odst. 2 písm. d) zákoníku práce máte nárok jaké dárce při odběru krve a při aferézy nárok na pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu cesty k odběru, cesty zpět a zotavení po odběru.
Dále v případě, že by Vaše nadřízená bez dalšího odůvodnění požadovala práci přesčas pouze po Vás a nikoli po Vašich kolezích, tak lze hovořit o bossingu (šikaně ze straně nadřízeného).
Podmínky, za kterých lze nařídit práci přesčas naleznete v ust. § 93 zákoníku práce. Kde je mj. uvedeno, že práci přesčas je možné konat jen výjimečně a zaměstnavatel Vám ji může nařídit jen z vážných provozních důvodů.
Pokud o práci přesčas zájem nemáte, rozhodně na ni nepřistupujte a pokud není nařízena ze strany nadřízeného v souladu s ust. § 93 ZP, nemusíte ji konat.
V uvedeném případě se můžete obrátit s žádostí o prošetření celé situace na Státní úřad inspekce práce. Odkaz naleznete zde: http://www.suip.cz nebo, je-li to možné, na nadřízeného Vaší nadřízené.