Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.736

Vypořádání SJM z předešlého manželství - vliv na SJM nového manželství a jeho vypořádání (další rozvod manželství)

Odesláno: 
Otevřeno 527 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
1. Jsem podruhé vdaná a bohužel budu opět podávat žádost o rozvod manželství. Z prvního manželství se několik let táhne vypořádání SJM ohledně nemovitosti.
09/20017 má být soud, kde mi mají být vyplaceny peníze. Současný manžel si ale na toto dělá nárok, jestliže nebudu ještě rozvedená. Má právo na peníze z předešlého SJM?
2. Nemůžu se také se současným manželem dohodnou na drobných věcech (mixer, robot apod). Sohlasil s rozdělením, ale nechce si věci vyzvednout, mám mu je dopravit. S tím ale nesouhlasím (bydlí 80km ode mne).
Co se stane, když si je nevyzvedne? jaká lhůta je, že si je pak v tom případě ponechám?
3. Řeší se u rozvodu stejná životní úroveň manželů? V tomto manželství jsem měla 16 tis a manžel 60. Chtěl abychom každý žili za své, přispíval jen 3 tis na nájem, 1tis na jídlo a benzín, občas návštěvu restaurace. ostatní jsme si hradili každý sám za sebe. Může mu soud u rozvodu přikázat nějakou zpětnou částku?
Děkuji velice za odpovědi. V případě, že odpovídáte pouze na jednu otázku, tak poprosím na tu první,
děkuji, Eva
 
Dobrý den,

k ot. 1) Majetek, který Vám připadne po vypořádání SJM z prvního manželství bude Vaším výlučným majetkem, neboť jste jej nabyla před uzavřením druhého manželství (byť vypořádání až za jeho trvání). Druhý manžel tedy nebude mít na tento Váš výlučný majetek nárok, neboť nebude spadat do SJM.
k ot. 2) Po třech letech od rozvodu manželství nastává fikce, že se vlastníky movitých věcí stává ten, kdo je užívá. Pokud si tedy manžel věci nevyzvedne (samozřejmě za předpokladu, že SJM nebylo vypořádáno soudně či dohodou), stanete se jejich vlastníky Vy.
K ot. 3) U rozvodu samotného se řeší jen příčiny rozvratu manželství, a pokud je rozvrat shledán, soud Vás bez dalšího rozvede. Pokud byste se z objektivních důvodů nemohla sama živit, mohla byste po rozvodu podat žalobu na určení výživného rozvedené manželky, v níž by byla životní úroveň bývalých manželů zohledňována (nárok má např. matka na RD). Zpětně však žádnou částku po manželovi požadovat nemůžete.