Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.484

Nezletilá osoba zakládající člen spolku - může to být?

Odesláno: 
Otevřeno 972 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
je možné, aby byl nezletilý člověk zakládajícím členem zapsaného spolku (samozřejmě ostatní by byli plnoletí) a následně i členem jeho nejvyššího orgánu se všemi právy a povinnostmi?
Děkuji.
 
Dobrý den,

v občanském zákoníku není výslovně stanoveno, že zakladatelé musí být svéprávní. Nezletilý však musí být v souladu s ust. § 31 způsobilý k právním jednáním co do povahy přiměřené jeho rozumové a volní vyspělosti.
Nezletilý však již nemůže být členem statutárního orgánu spolku viz ust. § 152 odst 2. obč. zákoníku: "Fyzická osoba, která je členem orgánu právnické osoby a která je do funkce volena, jmenována či jinak povolána (dále jen "člen voleného orgánu"), musí být plně svéprávná." Dále dle odst. 3 téhož ustanovení: " Týká-li se hlavní činnost právnické osoby nezletilých nebo osob s omezenou svéprávností a není-li hlavním účelem právnické osoby podnikání, může zakladatelské právní jednání určit, že členem voleného kolektivního orgánu právnické osoby může být i osoba nezletilá nebo osoba s omezenou svéprávností."
 
V případě, že by se jedna z hlavních činností spolku týkala nezletilých a hlavním účelem spolku by nebylo podnikání, může být členem orgánu spolku i nezletilá osoba?
 
Dobrý den,

podle ust. § 152 odst. 2 občanského zákoníku fyzická osoba, která je členem orgánu právnické osoby a která je do funkce volena, jmenována či jinak povolána, musí být plně svéprávná. Podle odst. 3 téhož ustanovení týká-li se hlavní činnost právnické osoby nezletilých nebo osob s omezenou svéprávností a není-li hlavním účelem právnické osoby podnikání, může zakladatelské právní jednání určit, že členem voleného kolektivního orgánu právnické osoby může být i osoba nezletilá nebo osoba s omezenou svéprávností.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že pokud spolek splňuje podmínky dané třetím odstavcem, což ve vašem případě patrně ano, je možné, aby byla členem orgánu spolku nezletilá osoba.