Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.705

Zneužití nemocného a platnost smlouvy téměř nesvéprávné osoby

Odesláno: 
Otevřeno 1068 x
3 odpovědi
 
Na účtu nebyla částka od advokáta, ale o 150.000 Kč méně. Strýc doma peníze nemá. (nemá příjmy). Zasílací adresa k účtu bylo bydliště sl. D. a kontaktní telefon – SIM, co si vzala sl. D. Zasílací adresu a telefon jsme také poté změnili.
Nesvéprávnost zatím nemá. Sl. D. úmyslně drží dokumenty před strýcem a námi. Lhali a nedonesli nám je.
1) Lze platnost smlouvy zpětně napadnout a jaké důkazy podat?
2) Má cenu nahlásit podezření na spáchání trest. činu na PČR? Obava z nedostatku důkazů a svědků Byli bychom v podezření my – kam korektně peníze uložit?
3) Jak zabránit dalšímu zneužití strýce?
Děkuji
 
Jak jsem Vám uvedla v předchozí odpovědi, platnost smlouvy lze napadnout pouze u soudu.
Své tvrzení můžete prokázat znaleckým posudkem na zdravotní stav, lékařskými zprávami, výpověďmi sousedů...
Vzhledem k tomu, že jak uvádíte, na disponování s účtem se zřejmě podílela osoba kupující, je podání trestního oznámení na zvážení. Navíc důkazy zjištěné v rámci trestního řízení můžete uplatnit následně v občanskoprávním sporu u soudu. V rámci trestního řízení provádí šetření a zajišťování důkazu orgány činné v trestním řízení a to zejména policie.
To, že máte strýcovi peníze na svém účtu, není úplně vhodné řešení. Pro Vás nejvýhodnější pozice je uložit peněžní prostředky do úschovy např. advokáta. Tyto služby jsou však zpoplatněny.
V případě, že se obáváte, že strýc může v důsledku své duševní poruchy být vystaven nebezpečí ze strany dalších osob, je na zvážení podat návrh na omezení svéprávnosti, popř. jiný mírnější prostředek (ustanovení opatrovníka, zastoupení členem domácnosti).

Vzhledem k tomu, že nemám k dispozici veškeré podklady k Vašemu případu a s ohledem na skutečnost, že se jedná o situaci, která je velice složitá, Vám nedoporučuji podnikat další kroky bez předchozí konzultace s právním zástupcem, kterému předložíte všechny dostupné podklady (kupní smlouvu, dokumenty související s účetm, zdravotní dokumentaci strýce atd.).
 
Dobrý den,
děkuji za odpověď. V případě napadení smlouvy u soudu je důvodem žaloby "uzavření smlouvy v tísni za nápadně nevýhodných podmínek" nebo se lze odvolávat ještě na něco jiné? Žádost k soudu může podat strýcova sestra (někdo z jeho rodiny) nebo musí sám?
Vzhledem k tomu, že on neudrží myšlenku a o ničem v podstatě neví, tak to nezvládne.

Předcházet by mělo tedy omezení svéprávnosti nebo zastoupení členem domácnosti, je to tak? Aby byl zastoupen před soudem. A platí to také pro podání
podání oznámení podezření na spáchání trestního činu na PČR? Měl by již zastoupení a nesvéprávnost mít? Kvůli legitimnosti jeho výpovědí?

Děkuji
 
V žalobě bych uvedla, že Váš strýc trpěl duševní chorobou, která ho činila neschopným k právnímu jednání, jakým je prodej nemovitých věcí. Tuto skutečnost musíte však prokázat, pokud strýci v té době nebyla duševní choroba diagnostikována. O tíseň v takovém případě nešlo, pokud mu nebylo nějakým způsobem vyhrožováno, aby smlouvu podepsal a o nápadně nevýhodné podmínky by se jednalo, kdyby kupní cena byla výrazně nižší, než odpovídá cena odhadní v znaleckém posudku.

K podání žaloby je aktivně legitimován Váš strýc, pokud jeho zdravotní stav je neměnný, měl by mít ustanoveného opatrovníka. Trestní oznámení může podat kdokoli, kdo se o trestném činu dozvěděl.

Jak jsem uvedla již několikrát, doporučuji v této věci využít služeb některého z advokátů.