Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.050

Zneužití nemocného, platnost smlouvy

Odesláno: 
Otevřeno 640 x
1 odpověď
 
Dne 14.7.2016 prodal strýc kupní smlouvou se sl. D. , dcerou jeho kamaráda pana D. svúj rodinný dům se zahradou. V 1/2017 jsme zjistili, že si prodej strýc nepamatuje a nemá žádné peníze, doklady osobní, o prodeji, ani o zřízení bank. účtu, který nikdy neměl. Diagnoza v 2/17: progradující demence, Alzheimer, CT mozku: 4 starší mozové příhody. (Nepamatuje včerejšek, bývá zmatený, nechá se přesvědčit k podepsání čehokoli). Podezíráme pana D. a sl. D ze zneužití stýce. Myslíme, že již byl po mrtvici a byl zmatený a ztrácel paměť. Není to lékařsky prokázáno. Zjistili jsme na KÚ, že převod vlast. práva byl proveden 8/16, získali jsme zde kopii kup. smlouvy. Cena se nám zdá nápadně nevýhodná – 1,7 mil. Kč. (vlastní znalecký posudek nemáme, náš odhad je cca 3 mil. Kč). 1) Lze platnost smlouvy napadnout a jaké důkazy potřebujeme?
Dále podezíráme z neoprávněného držení a zneužití přístupů ke strýcovu účtu sl. D (karta k účtu, SIM pro internetbanking). Pan D. několikrát strýce navštívil, aby přišel k němu něco podepsat. Zjistili jsme advokáta, od něj číslo účtu a pak se strýcem dali výpověď účtu a zablokovali kartu a internetbanking. Převod zústatku na můj účet (nikdo jiný nemá) v 04/17.
 
Dobrý den,
tento spor nebude možné vyřešit jinak než soudně. V rámci soudního řízení bude nutné prokázat, že strýc v době uzavření smlouvy nebyl schopen s ohledem na jeho zdravotní stav projevit svobodnou a vážnou vůli a uzavřít platnou kupní smlouvu. Toto tvrzení bude nutné prokázat znalecký posudkem na zdravotní stav, lékařskými zprávami, výpověďmi sousedů...
Aktivně legitimován dle judikatury k podání žaloby na určení neplatnosti smlouvy je i žalobce, který není účastníkem předmětné smlouvy, jestliže by vyhovění žalobě mohlo mít přízní dopad na jeho právní postavení.
Vzhledem ke složitosti případu a nutnosti soudního sporu, doporučuji obrátit se na někoho z řad advokátů, který by Vás zároveň v daném sporu zastupoval. Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz

Vzhledem k výši kupní ceny, musela být tato cena uhrazena bezhotovostně, jinak by smluvní strany porušovaly zákon č. 254/2004 Sb. , o omezení plateb v hotovosti, kde je stanoveno, že platby nad 270.000,-- Kč musí být provedeny bezhotovostně. V případě, že za strýce někdo z kupujících disponoval s kupní cenou na účtu, může takové jednání naplňovat znaky trestného činu. Z toho důvodu doporučuji i Vám ohledně zůstatku kupní ceny, který máte na účtu nakládat obezřetně.

Nad rámec dotazu uvádím, že v případě, že strýc pro svou duševní chorobu není schopen činit některé jednání, doporučuji zvážit omezení svéprávnosti, v rozsahu jednání, které není schopen činit, abyste tím předešli např. případnému zadlužení ze strany strýce.