Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.843

Nárok studenta na sociální dávky - rodiče nepřispívají na výživu

Odesláno: 
Otevřeno 1098 x
1 odpověď
 
Má student nárok na sociální dávky?
Ráda bych se zeptala, jestli mám nárok na nějakou finanční pomoc od státu. Je mi 23 let, studuji VŠ. Otec je v domě s pečovatelskou službou DPS a nijak mi nepřispívá.
Matka se před několika lety, když jsem nebyla doma, odstěhovala, změnila si číslo a od té doby nemám tušení, kde je a nejsem schopna ji kontaktovat.
Žiji celý rok na VŠ kolejích (včetně letního ubytování). Jediný kontakt mám s prarodiči, které navštěvuji (mám v jejich rodinném domě i formální trvalé bydliště, ale fakticky tam jsem jen několik dnů v roce, společně tedy určitě nehospodaříme) a oni mi také finančně vypomáhli se studiem. To už bohužel nebude nadále možné, jelikož jeden z nich zemřel.
Ráda bych se tedy poradila, jestli mám nárok na nějakou pomoc (napadlo mě životní minimum, ale není u něj problém trvalé bydliště s dalšími osobami? ), nebo jestli mi nezbývá nic jiného, než před posledním rokem školu ukončit a začít na plný úvazek pracovat.
Děkuji za případnou odpověď.
 
Dobrý den,
přednostně uvádím, že rodiče bez ohledu na jejich příjmy mají stále vyživovací povinnost vůči svým dětem, tedy bez ohledu na skutečnost, že je otec v domě s pečovatelskou službou, můžete po něm požadovat výživné, stejně tak po matce, která je neznámého pobytu.

Co se týče pomoci od státu, tak můžete si zažádat buď o sociální dávky, nebo dávky hmotné nouze.
1) sociální dávky, zde přichází v úvahu příspěvek na bydlení nebo přídavky na dítě.
- příspěvek na bydlení se posuzuje podle trvalého bydliště. Dle mého názoru máte právo si zřídit trvalé bydliště na kolejích.
- přídavek na dítě - tato dávka se poskytována rodinám s dětmi, což by ve Vašem případě mohl být trochu problém.

2) dávky hmotné nouze, kterými jsou doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí nebo mimořádná okamžitá pomoc. Tyto dávky se vyřizují na sociálních odborech pověřených obecních (městských) úřadů podle místa trvalého bydliště

Vzhledem k tomu, že ve Vašem případě, jde o specifický případ, doporučuji se obrátit na příslušné úřady, které Vám pomohou s vyplněním příslušných formulářů a se splněním podmínek pro danou dávku.