Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.905

Povinnost revize elektroinstalace v bytě SVJ vlastníkem bytu - může to SVJ požadovat a chtít doklad o revizi?

Odesláno: 
Otevřeno 6724 x
2 odpovědi
 
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně povinnosti revize elektroinstalace ve vlastním bytě, umístěném v bytovém domě, kde existuje SVJ. Existuje zákon, který dává vlastníkovi povinnost provádět po 5 letech pravidelnou revizi elektroinstalace ve svém bytě? (nemyslím společné části či budovy pro veřejnost apod. , kde revize určují normy ČSN, ale skutečně byt).
Má výbor SVJ právo požadovat po vlastníkovi, aby periodickou revizi provedl a k archivaci předal výboru kopii revizní zprávy? Má výbor vůbec ve věci revize právo podepsat hromadnou objednávku pro všechny byty, které mají různé vlastníky, a zaplatit revizi ze společného fondu, když s tímto každý jednotlivý vlastník nesouhlasí? (ještě pro jistotu uvádím, že elektroinstalace je dle prohlášení vlastníka majetkem vlastníka bytu). Předem mockrát děkuji za objasnění situace.
Děkuji
 
Dobrý den,
máte pravdu, pravidelné revize rozvodů elektřiny jsou vyžadovány pouze ve společných prostorách domu a to u rozvodů odpovídajícím současným technickým požadavkům stačí revizní kontrola provedená každých 5 let, u starších rozvodů je doporučená lhůta kratší. V bytových jednotkách pravidelná revize není vyžadována. Tedy Vás nikdo nemůže nutit, abyste revize v bytě prováděla.

SVJ má na starost zajišťovat pravidelné revize ve společných prostorách, v prostorách bytových jednotek je odpovědnost za jednotlivé revize na vlastníkovi, dle příslušných právních předpisů. SVJ může doporučovat pravidelnou revizi vlastníkům bytových jednotek, ale nemůže je k tomu nutit či dokonce vyžadovat revizní zprávy.

Na druhou stranu nesmíte zapomínat, že jako vlastník bytu, nesete odpovědnost za škodu, která bude způsobena na majetku ostatních vlastníků v důsledku špatné elektroinstalace ve Vašem bytě. Některé pojišťovny dokonce odmítají vyplatit pojistné plnění nebo toto plnění krátí v případě, že pojištěná osoba, které vznikla škoda, neprováděla pravidelné revize, které jsou vyžadovány v pojistných podmínkách.

Občanský zákoník upravuje generální prevenční povinnost v ust. § 2900 NOZ: „Vyžadují-li to okolnosti případu nebo zvyklosti soukromého života, je každý povinen počínat si při svém konání tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na svobodě, životě, zdraví nebo na vlastnictví jiného.

Co se týče hromadné objednávky, není SVJ oprávněno se smluvně zavazovat k revizi elektroinstalace umístěné v jednotlivých bytech vlastníků.
 
Dobrý den, mohu nahlédnout do detailnejsiho hospodaření s fondem oprav v domě, kde jsou byty ve správě SBD i v OV? A je nutné uvádět duvod kontroly? Děkuji.