Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.825

Trestný čin zastrašování - jak podat trestní oznámení na Policii nebo státní zastupitelství

Odesláno: 
Otevřeno 3389 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
může být článek v internetovém zpravodajství hodnocen jako hodnověrná informace, třeba v souvislosti s trestním oznámením? Podle tvrzení, která ta zmíněná zpráva obsahuje, pořadatel jistých kurzů se při nich údajně dopouští věznění účastníků, přičemž se jim také různým způsobem ubližuje. U článku je uvedeno jméno autora, krátká výpověď účastníka té akce i fotografie z místa, kde se měla uskutečnit, všechno působí velmi věrohodně.
Ta událost je již někdy z února 2016; mluvila jsem krátce poté s osobou, která ve stejném oboru pracovala mnoho let, a ta mi sdělila, že podobné postupy se zkrátka budou dít vždy a že nemám žádnou moc na tom něco změnit.
Bylo mi řečeno, že případný pachatel tak činí už s vědomím, že ho lidé budou žalovat, a že při jeho možnostech se spravedlnosti nikdy nedomůžu!
Nemám žádné zkušenosti pokud jde o podání trestního oznámení na Policii nebo sepsání písemného trestního oznámení. Ta žena mě v podstatě zastrašila, přestala jsem věřit tomu, že tu situaci je možné řešit. Běžné právní poradenství jsem si nemohla z finančního hlediska dovolit. Nebudu obviněna z neoznámení trestného činu? Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
z dotazu jsem nepochopila podstatu problému. Neoznámení trestného činu je trestným činem pouze u určité skupiny trestných činů - viz. § 368 trestního zákoníku. Trestní oznámení lze podat poměrně jednoduše tím, že navštívíte jakékoliv obvodní oddělení policie a tam vypovíte, co jste se dozvěděla a co je podstatou problému. Trestní oznámení v podstatě nemá žádné formální požadavky, takže můžete bet obav osobně jít na Policii a podat ho.