Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.348

Poškození cizího věci nezletilou osobou - náhrada škody rodiči

Odesláno: 
Otevřeno 1356 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám sestru ve věku 13 let, která 7.1.2017 odjela na lyžařský kurz se základní školou ZŠ. Na kurz si s sebou vzala vánoční dárek - reproduktor v hodnotě cca 2.500 Kč. Na lyžařském kurzu přišla spolužačka z vyššího ročníku (nezletilá), které se nelíbilo, že reproduktor používá a zničila ho (protrhla zvukovou membránu). Vyučujícímu, se spolužačka co poškodila reproduktor obhajovala tak, že poškození nebylo úmyslné. Moje sestra nemá žádného svědka, který by potvrdil, že poškození bylo úmyslné.
Poraďte mi prosím, jaké máme možnosti a práva na odškodnění (vyrovnání částky na pořízení nové věci).
Děkuji, TK
 
Dobrý den,
bez ohledu na to, zda k poškození došlo úmyslně nebo neúmyslně je každý povinen počínat si při svém konání tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na svobodě, životě, zdraví nebo na vlastnictví jiného (ust. § 2900 NOZ).

V případě, že škůdcem je nezletilá osoba platí dle ust. § 2920 NOZ, že nezletilý, který nenabyl plné svéprávnosti, nebo ten, kdo je stižen duševní poruchou, nahradí způsobenou škodu, pokud byl způsobilý ovládnout své jednání a posoudit jeho následky; poškozenému náleží náhrada škody i tehdy nebránil-li se škůdci ze šetrnosti k němu.

Společně a nerozdílně se škůdcem nahradí škodu i ten, kdo nad ním zanedbal náležitý dohled. Není-li škůdce povinen k náhradě, nahradí poškozenému škodu ten, kdo nad škůdcem zanedbal dohled (rodiče, učitel).

V tomto případě, pokud spolužačka neměla nějaké jiné zdravotní problémy, se domnívám, že ve věku 13 let je způsobilá si uvědomit, že svým jednáním může reproduktor poškodit.

S ohledem na výše uvedené doporučuji celou záležitost řešit přímo s ředitelem školy, aby si rodiče dětí a děti předvolal a byl sepsán protokol, ve kterém bude uvedeno, jak se celá záležitost bude řešit.

Ohledně výše odškodnění uvádím, že škoda se nahrazuje uvedením do předešlého stavu (oprava). Není-li to dobře možné, anebo žádá-li to poškozený, hradí se škoda v penězích. V penězích se hradí skutečná škoda.