Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.301

Nastěhování partnera do nájemního bytu - je to hrubé porušení nájemní smlouvy a důvod k výpovědi nájmu pronajímatelem?

Odesláno: 
Otevřeno 995 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
1.2.2016 jsme se přestěhovali do pronajatého bytu. Byt jsme za proplacené náklady za materiál zrekonstruovali. Majitel bytu ve smlouvě uvedl, že oprávněně užívat byt mohu já se synem. Jsem vedena jako samoživitelka, s přítelem jsme se po nějaké době k sobě vrátili, je otcem mého dítěte, ale má trvalé bydliště jinde. Majitel věděl, že tam se mnou bude pobývat, ale neměl to písemně dle požadavku ve smlouvě.
Začátkem listopadu 2016 začal barák vlhnout - cihlová zástavba, byt máme nad sklepem, který při deštích je zaplaven 2 cm vody, v rozích v dětském a obývacím pokoji je mokro, kondenzát, plísně. Informovala jsem majitele bytu a požádala ho o osobní kontrolu s dotazem jak to chce řešit. Nedal mi jasné rozhodnutí ani termín do kdy to vyřeší, ptal se co radí můj chlap. Řekl, že tu mokrou stranu zateplí, ale to bychom tu celou dobu ty plísně měli než by to udělal.
Poslala jsem žádost-v e-mailu o termín, návrh řešení a slevu z nájmu, dokud to nevyřeší. Dostala jsem výpověď, použil to že tu přítel není hlášen a že jsem tedy hrubě porušila smlouvu.
Mám doma tříleté dítě, které od listopadu 2016 má silný kašel. Jak je to s výpovědí a osobou blízkou, příspěvky na bydlení a povinostmi pronajíma
 
Dobrý den,

dle ust. § 2272 odst. 1 NOZ má nájemce právo přijímat ve své domácnosti kohokoli. Příjme-li nájemce nového člena své domácnosti, oznámí zvýšení počtu osob žijících v bytě bez zbytečného odkladu pronajímateli; neučiní-li to nájemce ani do dvou měsíců, co změna nastala, má se za to, že závažně porušil svou povinnosti.
Pokud v nájemní smlouvě nemáte dohodnuto něco jiného, není stanoveno, že oznámení o přijetí nového člena domácnosti musí být učiněno písemně, tedy může být i ústně. Bohužel ústní oznámení se těžko prokazuje, a tedy byste musela např. z e-mailů, které jste s pronajímatelem psala nebo prostřednictvím svědků-sousedů prokázat, že jste mu skutečnost, že s Vámi bydlí Váš přítel, oznámila, a že o tom věděl a neměl výhrady.
Pokud s výpovědí nesouhlasíte, můžete dle ust. § 2290 NOZ podat návrh soudu, aby přezkoumal, zda je výpověď oprávněná a to do dvou měsíců ode dne, kdy Vám výpověď došla.
Vzhledem k tomu, že ústní dohody a oznámení se velice těžko prokazují, nevyplácí se ztrácet čas soudními spory.

Práva a povinnosti nájemce a pronajímatele týkající se poškození nebo vady v bytě naleznete v ust. § 2264 a násl. NOZ.
§ 2264
(1) Zjistí-li nájemce v bytě poškození nebo vadu, které je třeba bez prodlení odstranit, oznámí to ihned pronajímateli; jinou vadu nebo poškození, které brání obvyklému bydlení, oznámí pronajímateli bez zbytečného odkladu.
(2) Nájemce učiní podle svých možností to, co lze očekávat, aby poškozením nebo vadou, které je třeba bez prodlení odstranit, nevznikla další škoda. Nájemce má právo na náhradu nákladů účelně vynaložených při zabránění vzniku další škody, ledaže poškození nebo vada byly způsobeny okolnostmi, za které nájemce odpovídá.
§ 2265
(1) Pronajímatel odstraní poškození nebo vadu v přiměřené době poté, co mu nájemce poškození nebo vadu oznámil.
(2) Neodstraní-li pronajímatel poškození nebo vadu bez zbytečného odkladu a řádně, může poškození nebo vadu odstranit nájemce a žádat náhradu odůvodněných nákladů, popřípadě slevu z nájemného, ledaže poškození nebo vada nejsou podstatné.
(3) Neoznámí-li nájemce pronajímateli poškození nebo vadu bez zbytečného odkladu poté, co je měl a mohl při řádné péči zjistit, nemá právo na náhradu nákladů; odstraní-li poškození nebo vadu sám, nemá právo ani na slevu z nájemného.

Příspěvek na bydlení je sociální dávka, která přispívá na krytí nákladů na bydlení rodinám či jednotlivcům s nízkými příjmy. Žadatel o dávku musí dokládat skutečně vynaložené náklady – uhrazené složenky, faktury a popř. další doklady. Více informací o této dávce Vám poskytnou na příslušném pracovišti úřadu práce.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď. Ráda bych ji trochu více specifikovala. Je opravdu nutné písemně oznamovat zvýšení počtu osob v domácnosti i přes to, že jde o osobu blízkou? Ve smlouvě je psáno, že to mám udělat písemně. Co je ale právoplatnější, Občanský zákoník, nebo podepsaná smlouva? V této chvíli se bojím udání mé osoby na ÚP ČR ze strany pronajímatele, že se mnou byt obýval přítel i přes to, že jsem pobírala příspěvky na bydlení jako samoživitelka. Což ale tedy nemá potvrzeno písemně a kvůli čemuž jsem dostala výpověď z bytu. Díky
 
Dobrý den,
všechny smlouvy upravující občanskoprávní vztahy musí být v souladu s občanským zákoníkem. Občanský zákoník obsahuje některé ustanovení, které jsou označována jako kogentní a od nich se nelze odchýlit, tzn. upravit si smluvně svůj právní vztah jinak. Dále má ustanovení označována jako dispozitivní a od těchto ustanovení se mohou smluvní strany odchýlit a upravit si svůj smluvní vztah odlišně.
Ve Vašem případě povinnost nájemce oznámit zvýšení počtu osob žijících v domácnosti pronajímateli nebyla ve smlouvě nijak vyloučena, pouze došlo k upřesnění způsobu, že tak má nájemce učinit písemně, což rozhodně není v rozporu s občanským zákoníkem.
Máte-li přímo ve smlouvě uvedeno, že oznámení zvýšení počtu osob v domácnosti musíte učinit písemně, nelze tomu odporovat.
Oznámit zvýšení počtu osob je nutné v každém případě, bez ohledu na to, zda jde o osobu blízko či nikoli. Pokud je to osoba blízká, tak Vaší povinností je to pouze oznámit a pronajímateli nezbývá nic jiného než to respektovat. Pokud byste do své domácnosti přijala jinou osobu a pronajímatel si vyhradil v nájemní smlouvě souhlas s přijetím nového člena, tak kromě oznámení byste potřebovala ještě písemný souhlas pronajímatele s přijetím této osoby (ust. § 2272 NOZ).

V případě porušení některých podmínek pro vyplacení příspěvku na bydlení může Vám být uložena sankce, a to v případě, pokud Vám byl vyplacen příspěvek na bydlení a přitom jste nesplnili podmínky pro výplatu příspěvku, jste povinna vrátit příslušnému úřadu vyplacené částky za období, kdy Vám příspěvek na bydlení nenáležel.

Nad rámec dotazu bych uvedla, že vedle podnájmu může v některých případech jít i o návštěvu.
Hranice, kdy se jedná o návštěvu a kdy o podnájem není přesně právně upravena. Obecně lze za návštěvu považovat to, když je někdo v bytě po dobu asi 14-30 dní. Pokud ale v bytě pobývá delší dobu (má v bytě věci, dochází z bytu do zaměstnání apod.), lze se domnívat, že v bytě bydlí. Skutečnost, zda se jedná o podnájem a zda o návštěvu se velmi těžko prokazuje, neboť návštěva se může do obydlí nájemce vracet opakovaně.