Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.760

Využití cizích fotografií grafikem pro inspiraci a autorské právo (zpracování vlastním způsobem - překreslení)

Odesláno: 
Otevřeno 1472 x
1 odpověď
 
Moje otázka se týká Autorského práva.
Pracuji jako počítačový grafik a malíř. Pro umělecké účely chci zpracovat vlastní grafiky a obrazy, které dále hodlám prodávat a veřejně šířit. Jako inspirační a výchozí materiály bych rád nyní začal používat různé fotografie z časopisů, Internetu a Google Map Street View nebo jejich kombinaci. Na fotografiích jsou  cestopisná místa, lidé, zvířata, přírodní motivy - žádné logotypy, výrobky firem. Nikdy se nejedná o výtvarná a grafická díla jiných autorů.
Použité foto jako základ nejprve naskicuji tužkou nebo převedu počítačovým programem. Dále nanáším barvy ve vlastním grafickém stylu a barevném podání. Nejedná se o fyzickou kopii. Výsledkem je můj vlastní umělecký pohled a zpracování dané kopie reality, která je však v tomto případě foto pořízené primárně někým jiným.
Jedná se takto o porušení?
Děkuji, Jan
 
Dobrý den,
co je autorské dílo můžeme dle zákona definovat jako vše, co je jedinečným výsledkem činnosti autora a lze to objektivně vnímat v jakékoliv podobě.
K fotografii má autor osobnostní právo, které nelze prodat ani převést, a to že jen on se může označit sám jako tvůrce fotografie. Dále se autor může domáhat, aby dílo nikdo neupravoval a vyžadovat souhlasy se změnami díla.
Cizí dílo můžeme volně užívat pouze pro svoji potřebu, tedy za jiným účelem, než je dosahování hospodářského nebo osobního prospěchu. K nekomerčním účelům je možné si vyhotovit záznam, rozmnoženinu nebo napodobeninu. Pokud bychom chtěli dané dílo rozmnožit a šířit za účelem prodeje, je nutné mít souhlas autora v podobě licence.
Na druhé straně každý autor musí počítat s tím, že když zveřejní svoji fotografii na internetu, vystavuje se tím riziku zneužití dané fotografie. Existuje určitý způsob ochrany jako jsou vodoznaky, nahraní horší kvality, vložení textu, EXIF. Tento způsob ochrany používají spíše profesionální fotografové.
Dále nelze zapomenout, že kromě ochrany osobnosti existuje i v některých státech omezení svobody panoramatu (např. fotografie belgického Atomia nelze volně zveřejňovat či šířit, i když postupně podmínky pro publikaci snímků stavby se zmírňují).

Výše uvedenými informacemi jsem Vám chtěla nastínit alespoň heslovitě, na co se ochrana autorského práva vztahuje. Autorský zákon nestanovuje žádnou pevnou hranici, co je ještě úprava díla např. fotografie a co už je vlastní autorské dílo. Dle mého názoru, použitím vlastní fantazie a prvků úpravy již vytváříte vlastní dílo, byť Vám jako podklad sloužilo dílo jiné.

Narazit byste mohl v případě, že by se jednalo pouze o úpravu fotografie a daný autor fotografie byl schopen prokázat, že daná fotografie je jeho, což vzhledem k Vámi uvedeným způsobům úpravy by bylo téměř nemožné, zvláště půjde-li o místa, které někdo již tisíckrát vyfotografoval nebo jinak zachytil. Jediné na co si dejte pozor je ochrana osobnosti, v případě, že by na Vámi uvedeném díle se daná osoba byla schopna identifikovat, můžete se bránit, že bylo zasaženo do práva na ochranu osobnosti a domáhat se náhrady.