Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.836

Dědění družstevního bytu po rodiči, rodičích bez závěti, testamentu, poslední vůle

Odesláno: 
Otevřeno 1218 x
1 odpověď
 
Jsem členem SBD a žiji ve spol. domácnosti s trvalým pobytem se svými velmi starými rodiči. Družstevní byt je veden na jméno matky, která odmítá sepsat závěť. Tzv. anuita družstvu je již plně uhrazena, můj jediný bratr bydlí v jiném městě, kde má trvalý pobyt. Jak postupovat po úmrtí rodičů, byt chci nadále obývat a upravovat. Jak by se mě dotýkalo vyrovnání s bratrem a jak postupovat? Děkuji
 
Dobrý den,

pokud se jedná stále o družstevní byt, který nebyl Vaší matce převeden do osobního vlastnictví, tak v případě úmrtí rodičů by došlo k přechodu družstevního podílu společně s nájmem družstevního bytu nebo práva na uzavření smlouvy o nájmu, včetně práv a povinností s tím spojených na dědice.
Členství zůstavitele v bytovém družstvu a nájem v bytovém družstvu přechází na každého dědice, komu podle výsledku dědického řízení připadl družstevní podíl. Jestliže je více dědiců, musí se tito dohodnout, kdo bude nadále členem družstva a nájemcem družstevního bytu, a vypořádat se s ostatními rovněž z tržní ceny družstevního podílu.
V případě, že družstevní podíl byl ve společném jmění, přechází na pozůstalého manžela a k tomu se přihlédne při vypořádání dědictví.

Pokud by Vaše matka sepsala závěť nesmí však opomenout nepominutelné dědice, kterým by byl Váš bratr a tomu by náležela minimálně ¼ jeho zákonného podílu. Tedy pokud je družstevní byt jediným majetkem, který má Vaše matka, byla by závěť neplatná v tom rozsahu v jakém dle ust. § 1643 NOZ nesmí být nepominutelný dědic omezen, tj. v ¼ jeho zákonného podílu, který se mu musí dostat.
Nesepíše-li Vaše matka závěť, budete dědit ze zákona dle první třídy dědiců (§ 1635 NOZ), ve které dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel, každý z nich stejným dílem.

Dále existuje možnost, pokud je již anuita družstva plně uhrazena, aby si rodiče, resp. Vaše matka zažádala o převod bytu do osobního vlastnictví. Poté ho může na Vás převést a vymezit si v bytě věcné břemeno doživotního a bezúplatného užívání pro sebe a Vašeho otce a dále Vám stanovit kolik máte svému bratrovi vyplatit, pokud budou chtít, abyste se s bratrem vyrovnal.