Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.799

Soud o výživném - doložení příjmů partnera matky dítěte (cizinec EU)

Odesláno: 
Otevřeno 1415 x
5 odpovědí
 
Soud vyžaduje předložení příjmů mého partnera, který je cizinec, má občanství jiné země EU, v níž oba společně žijeme. Má partner právo nepředložit své příjmy pro můj soud ohledně výživného?
 
Dobrý den,
vztahy výživy se řídí právem státu, jehož příslušníkem je navrhovatel, který uplatňuje právo na výživné. Jste-li Vy občanem ČR a zároveň navrhovatelem soudního sporu o výživné, bude se postupovat podle českého právního řádu. Tedy pokud Váš partner nepředloží své příjmy a jedná-li se o určení vyživovací povinnosti rodiče k dítěti či jiného předka k nezletilému dítěti, soud určí průměrný příjem Vašeho partnera jako 25násobek částky životního minima jednotlivce a z té částky mu vyměří výživné.

Dále nad rámec dotazu uvádím, že následně pravomocným rozsudkem stanovené výživné lze v případě, že není ze strany povinného řádně plněno, vymáhat na základě soudního rozhodnutí, které konkrétní osobě stanovuje vyživovací povinnost. Cizozemská rozhodnutí musejí být v zemi výkonu nejprve uznána, teprve poté může být přistoupeno k jejich výkonu. Obecně lze říci, že uznána mohou být pouze ta rozhodnutí českých soudů, kdy povinná osoba o řízení věděla a mohla se v něm řádně hájit. Zásadně nejsou v cizině uznatelná a vykonatelná rozhodnutí o výživném, kdy v době řízení před českým soudem nebyl znám pobyt povinného a soud mu pro řízení ustanovil opatrovníka.
 
Já jsem jako žalovaná. Dítě je bylo svěřeno do péče prarodiče dítěte. Já žiji permanentně v jiné zemi EU. Soud se bude konat v ČR. Já příjem nemám. Soud požaduje i příjem partnera. Kam se mohu obrátit o pomoc? Dále má partner nárok na proplacení ušlé mzdy ze zaměstnání českým soudem?
 
Vzhledem k tomu, že předmětem řízení je stanovit výživné a upravit rodičovskou odpovědnost rodiče, tedy hledí se zde na zájem dítěte, tak nevím, jestli by Vám nějaký státní orgán, instituce popř. organizace zabývající se ochranou práv dítěte pomohla. Věřím, že Vaše životní situace není lehká, ale v řízení se bude řešit zájem dítěte, které se samo o sebe ještě není schopno postarat.
Váš partner může mít nárok na úhradu výdajů a ušlého zisku, byl-li předvolán v daném řízení jako svědek. V předvolání najde poučení, co všechno potřebuje k uplatnění svědečného.


Detailní stránka o výživném vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/79/703-vyzivne-alimenty-nejcastejsi-otazky-a-odpovedi.html
 
Můj partner nebyl předvolán jako svědek a nijak v mém případu nefiguruje. Pouze se žádají doložení jeho příjmů. Nezdá se mi to tedy spravedlivé. Můj partner z toho principu své příjmy dokládat nechce. Soud tedy bude muset vycházet z mých příjmů, což jsou nulové.
 
Soud žádá doložení příjmu Vašeho partnera, protože s ním žijete a jeho příjem zohlední při určování Vaší životní úrovně. V případě, že Váš partner odmítne a neuposlechne výzvy soudu, může soud podniknout další kroky pro zjištění příjmu Vašeho partnera.