Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.361

Obecní vodovodní řad na soukromém pozemku a přeložka trubky kvůli stavbě - obecní úřad věc odkládá a neřeší

Odesláno: 
Otevřeno 2678 x
1 odpověď
 
Přes moji zahradu na které chci stavět rodinný dům vede vodovodní řad (zahrada bez věcného břemene), který byl postaven v 70. letech minulého století a byl zkolaudován dle projektu, ale skutečnost projektu neodpovídá (v projektu přes můj pozemek řad nevede). Požádal jsem OÚ o přeložení řadu, ten odpověděl, že ano, ale vzhledem k náročnosti akce, nedostatku peněz, jiným prioritám, mám počítat s tím, že přeložení bude trvat 2 i více roků, spíše více roků. Chci si založit rodinu, nechci čekat tolik let, jak mám postupovat? Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

vodovodní řád je podle ust. § 55 odst. 1 písm. c) zákona č. 254/2001 SB, vodní zákon, považován za vodní dílo. Státní správu na úseku vodovodů a kanalizací vykonávají, není-li v zákonech stanoveno jinak, obecní úřady obcí s rozšířenou působností.
Dále nalezneme právní úpravu v zákoně č. 274/2001 Sb, o vodovodech a kanalizacích, kde dle ust. § 24 se přeložkou vodovodu nebo kanalizace rozumí dílčí změna jejích směrové nebo výškové trasy nebo přemístění některých prvků tohoto zařízení.
Přeložku je možno provést jen s písemným souhlasem vlastníka vodovodu nebo kanalizace. Žádost o souhlas musí obsahovat stanovisko provozovatele.
Přeložku vodovodu nebo kanalizace zajišťuje na vlastní náklady osoba, která potřebu přeložky vyvolala, pokud zákon o pozemních komunikacích nestanoví jinak.
Vlastníci vodovodu nebo kanalizace se po provedení přeložky nemění.
V uvedených právních úpravách není stanoveno, že povinnost přeložit vodovodní řád je výhradně povinností obce, ale můžete provést přeložení na svém pozemku sám.
Vzhledem k tomu, že se jedná o složitou situaci, kde je nutné zvážit více faktorů (např. o kolik metrů je třeba vodovodní řád přeložit, zda vodovodní řád pokračuje i na sousední pozemek atd.) a splnit řadu stanovených podmínek (projektový plán, souhlas vlastníků sousedních pozemků, souhlas vlastníka vodovodu, stanovisko provozovatele vodovodu ad), doporučuji se obrátit na stavební a vodoprávní úřad, obec, popř. i na vlastníky sousedních pozemků a snažit se danou situaci aktivně řešit. V opačném případě Vám nezbude než čekat až obec sama o přeložce vodovodního řádu rozhodne.