Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.316

Byt získaný před manželstvím - patří do SJM, společného jmění manželů?

Odesláno: 
Otevřeno 4119 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám v osobním vlastnictví byt, který jsem koupila 2013 jako svobodná a byt je na hypotéku. Splácet ho budu dalších 25 let. Nyní bydlíme s přítelem v bytě, který jsme koupili společně také na hypotéku a můj byt pronajímám. Nemáme tedy s mým bytem žádné výdaje. Můj dotaz zní, když se s přítelem vezmeme, bude mít můj manžel na tento byt nárok, případně budu ho muset v případě rozvodu manželství vyplatit, i když je byt pronajímán a nebudou tedy žádné výdaje ze SJM? Zůstane byt pouze v mém vlastnictví i v případě refinancování hypotéky už za trvání manželství?
Dále mám byt, který splácím městu formou nájmu a za tři roky přejde do osobního vlastnictví. Tento byt na mne převedl nevlastní otec cca před osmi lety (jednalo se o převod práv a povinností). Můj dotaz zní, až byt za tři roky přejde do osobního vlastnictví a já už budu vdaná, bude na tento byt mít manžel nárok, případně budu ho muset v případě rozvodu manželství vyplatit?
V případě, že bych jeden z výše uvedených bytů prodala už v době manželství, bude mít manžel nárok na část finančních prostředků z kupní ceny? A musím mít k prodeji souhlas manžela?
Děkuji moc za odpověď.
TS
 
Dobrý den,

v případě uzavření manželství zůstává byt stále ve Vašem osobním vlastnictví. Nájemné, které obdržíte z pronájmu bytu za trvání manželství se však dle ust. § 709 odst. 2 NOZ stává příjmem spadajícím do společného jmění. Dále v případě rozvodu, by mohl Váš partner uplatit nárok - tedy abyste nahradila to, co ze společného majetku bylo vynaloženo na Váš výhradní majetek (splátka hypotéky). Tento nárok by měl i v případě, že byste hypotéku platila z peněz získaných z pronájmu, neboť ty za trvání manželství jsou již součástí společného jmění.
V případě refinancování hypotéky byt stále zůstává ve Vašem výlučném vlastnictví, pokud nebudete nějaký podíl na nemovitosti převádět na manžela. Refinancování za trvání manželství ovlivní pouze to, že Váš manžel přistoupí jako dlužník a tedy bude za dluh odpovídat společně s Vámi.

Co se týče městského bytu, tak i když se ve Vašem případě nebude jednat o byt, který budete s manželem obývat, tedy bude se tam nacházet rodinná domácnost, obávám se, že za trvání manželství se Vám nepodaří nabýt byt do Vašeho výlučného vlastnictví, pokud jste platila alespoň část nájmu za trvání manželství. I v případě, že by na Vás za trvání manželství byl byt převeden, mohl by partner v případě rozvodu si polovinu domu nárokovat a Vy byste musela prokazovat, že jde o byt patřící do Vašeho výlučného vlastnictví, což by v případě, že jste nějakou dobu hradila nájem za trvání manželství, bylo obtížné.

K otázce týkající se prodeje za trvání manželství uvádím, že v případě prodeje prvního bytu zatíženého hypotékou, který jste nabyla před uzavřením manželství, by šlo o Váš výlučný majetek, který můžete prodat i bez souhlasu manžela a finanční prostředky z prodeje obdržené jsou Vaším výlučným majetkem (ust. § 709 odst. 1 písm. d) NOZ). V případě prodeje městského bytu, který jste nabyla za trvání manželství, zastávám názor, že by spadal do společného jmění a Vy byste souhlas manžela s prodejem potřebovala a stejně tak i finanční prostředky z prodeje by spadaly do společného jměni.

Nad rámec dotazu Vám v případě, že vlastníte majetek vyšší hodnoty, doporučuji zvážit možnost modifikace společného jmění před uzavřením manželství, kdy si můžete upravit rozsah společného jmění a tím se vyhnout případným nepříjemnostem při rozvodu. Smlouvu o manželském majetkovém režimu je nutné sepsat jako veřejnou listinu za pomocí notáře.
Detailní informace o společném jmění manželů (SJM) - vizte zde:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/component/content/article/89/3181-spolecne-jmeni-manzelu-informace.html