Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.931

Výmaz vyplaceného spoluvlastníka domu z katastru nemovitostí po smrti, úmrtí (vyplatitel má doklad o odkoupení části domu)

Odesláno: 
Otevřeno 4454 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
1973 se babička rozvedla a svému exmanželovi vyplatila polovinu domu, má schované útržky složenek. Její exmanžel zemřel 1976. Chtěla nechat přepsat dům na syna, zplnomocnila syna k přepsání domu, což se nepodařilo, protože v KN je stále uveden dávno zemřelý exmanžel jako SJM. Jak prosím postupovat, když babička nemá žádný doklad o vypořádání kromě ústřižků složenek? Děkuji za pomoc.
 
Dobrý den,
jestli jsem dotaz dobře pochopila, tak babička vyplatila exmanželovi polovinu domu a tím pádem měla být jeho polovina přepsána na babičku, potažmo rovnou na jejího syna. Pokud k přepisu nedošlo a polovina domu je stále psaná na již mrtvého exmanžela, nezbude, než podat návrh na dodatečné projednání dědictví, kdy notář podle v úvahu přicházejících dědiců jeho podíl některému z nich přepíše a zároveň do tohoto dědického řízení babička přihlásí pohledávku vůči exmanželovi spočívající ve výši dle uhrazených částek (dle ústřižků). Dědic či dědicové, kteří zdědí podíl na nemovitosti pak budou muset babičce uhradit tuto částku. V rámci projednání dědictví se lze samozřejmě i jakkoliv jinak dohodnout, pokud by ovšem dohoda v úvahu nepřipadala, pak je nutno postupovat, jak uvedeno výše.