Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.026

Skrytá vada nemovitosti - vadná elektroinstalace, elektřina laicky instalovaná

Odesláno: 
Otevřeno 2719 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v 6/2016 jsme koupili zrekonstruovaný panel. byt 3+kk. Při jednání jsme se dozvěděli, že nové měděné rozvody byly zavedeny v rekonstuovaném jádru a kuchyni, zatímco v pokojích jsou původní hliníkové rozvody, vše funkční. S jejich bezpečností nám nebyl indikován žádný problém. Původní majitelé nám nepředali žádnou stavební dokumentaci k bytu. Byt jsme takto převzali.
Poté jsme nechali jsme vypracovat revizní zprávu celé elektroinstalace. Její závěr je, že stávající instalace není schopná bezpečného provozu, hrozí nebezpečí úrazu elektrickým proudem a poškození majetku. V nerekonstruované části jsou zásuvky provedeny měkkými vodiči, podomácku upravované a nevyhovují ani starým normám. Vadné je také proudové jištění v nové části.
Vzhledem k tomu jsme posunuli deklarovaný termín stěhování, prodloužili stávající nájem a nyní řešíme novou elektroinstalaci. Domníváme se, že závady uvedené v revizní zprávě jsou skryté vady.
Zatím se snažíme s původním majiteli domluvit na slevě z kupní ceny. Zajímalo by nás, jaké právní kroky podniknout, když pův. majitelé nebudou dohodě nakloněni a jaké důkazy je vhodné pro případný spor zajistit (zda postačuje provedená revizní zpráva a fotodokumentace).
 
Dobrý den,
ano, jedná se o skrytou vadu nemovitosti a v tomto případě z hlediska volby nároků je nutné zvážit, zda se v daném případě jedná o vadu, která způsobila podstatné či nepodstatné porušení kupní smlouvy. Podstatné porušení je takové, kdy koupená věc není schopna takového užívání, ke kterému je určena, což vadná až nebezpečná elektroinstalace nepochybně je. Proto bych uzavřela, že se jedná o podstatné porušení kupní smlouvy a Vy máte volbu mezi následujícími nároky:
a) na odstranění vady dodáním nové věci bez vady nebo dodáním chybějící věci,
b) na odstranění vady opravou věci,
c) na přiměřenou slevu z kupní ceny, nebo
d) odstoupit od smlouvy.
Pokud uvádíte, že již jednáte o slevě z kupní ceny, nemůžete tento nárok bez souhlasu prodávajícího změnit. Pokud by tedy prodávající nebyli ochotni slevu poskytnout dobrovolně, nezbylo by, než se slevy domáhat soudně. V tomto případě by bylo dobré zajistit si následující důkazy:
-revizní zpráva
-fotodokumentace
-pro stoprocentní jistotu a prokázání výše žalované slevy bych rozhodně doporučila investovat do znaleckého posudku vypracovaného soudním znalcem, jejichž seznam, je dostupný na stránkách http://www.justice.cz, který by zmapoval stav elektroinstalace a byl by schopen stanovit i cenu oprav. Náklady na posudek by Vám následně protistrana, pokud by nebyla ve sporu úspěšná, musela nahradit.
S pozdravem,