Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.431

Pokuta za rozmnožení psa s průkazem původu PP od prodávajícího - vymahatelnost pokuty ve smlouvě

Odesláno: 
Otevřeno 2164 x
5 odpovědí
 
Koupil jsem si fenku s PP (průkazem původu) o rok později psa s PP (průkazem původu) od stejné paní. Jelikož jsem myslel že kupní smlouvy na štěně jsou stejné tak jsem si četl kupní smlouvu jen u té fenky. Ta paní věděla že nebudu psy uchovnovat tak mě tam u psa napsala pokutu za bez PP (průkazu původu) chov 50.000 Kč. Jelikož jsem upřimný tak ještě než se štěnata narodila tak jsem jí volal co mám dělat, že roční pes poskočil fenku a ona mi na to řekla že to nevadí, ale že nemám nikde říkat, že ty psy mám z její chovné stanice, že mi ráda poradí. Cca za 3 týdny mě volala zda se štěnata narodilA a já na to že ano. Chce po mě 50.000 kČ. má na ty peníze nárok i kdyby štěŇata třeba zemřela před prodejem nebo co mám dělat?
"Kupující se nedopustí na daném jedinci bez PP (průkazu původu) chov pod pokutou 50tisíc." Kolikrát mě může dát pokutu jen jednou? nebo kdykoliv zjistí že pes udělal štěnata? Všechny co znám říkají, že to v té smlouvě nemělo co dělat ta pokuta. děkuji za odpověd
 
Dobrý den,

přiznávám se, že nejsem chovatel psů, ale dle mého názoru není možné klást do smlouvy taková omezení. I když zvíře není bráno jako věc, přesto se na něj ustanovení o věcech použije obdobně jen v rozsahu, ve kterém to neodporuje jeho povaze. Tedy ve Vašem případě se bude vycházet z ustanovení o kupní smlouvě. Dle mého názoru je takové ustanovení nevymahatelné. Prodávající si mohl dát do smlouvy předkupní právo k štěňatům, které se feně narodí, ale pokutu nikoli. To je jak kdybyste někomu prodal auto s tím, že s ním nesmí jezdit po dálnici pod pokutou. Takto nelze omezovat vlastnické právo k věci ani zvířeti.
V obecné rovině lze konstatovat, že právo chovat psy má podle stávajícího zákonného znění každá fyzická osoba, a pokud jim poskytne dostatečnou péči, může tak činit prakticky v jakémkoli množství.
Jediné pokuty, které Vám mohou hrozit z titulu chování psů je ze strany orgánů jako je krajská veterinární správa, která vykonává dozor nad dodržováním povinnosti na úseku ochrany zvířat.
 
tahle paní mě chce dát k soudu. Jelikož jsem dostal stach napsal jsem jí že jí to zaplatím do 20 července. I když jsem jí to napsal to že jí to zaplatím, tak ji to platit teda nemusím? Od vas to zní profesionalně. Odkud jste? Jak si mám počínat? Děkuji
 
Já se přikláním k názoru, že stanovená pokuta je nevymahatelná, ale bez znalosti dané smlouvy Vám nechci nic jednoznačně tvrdit. Z toho důvodu Vám doporučuji obrátit se na někoho z řad advokátů, který si danou smlouvu pročte a případně Vás i v daném sporu zastoupí. Jejich seznam naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz. Nejspíše se ze strany prodávající jedná pouze o zastrašování a k žádnému soudnímu sporu by nedošlo.
 
No jo ale ona mi tvrdí že to dá advokátce. Jinak dnes (18.06.2016) jsem se ptal jen tak na názory. A děda od přítelkyně mi řekl tím že jsem tu smlouvu podepsal tak jsem s tím souhlasil. Tak nevím. Kdyby tenhle problém chtěl někdo z těch právníků vzít jsem ochoten se domluvit na odměně. Pokud bych měl najmout advokáta chci mít jistotu že se mi to vyplatí když se jedná o 50tisíc. A že by byla naděje daný spor vyhrát. Můžete mi prosím zjistit jestli by tohle někdo z vašich advokátů vzal zda bych zaplatil advokáta jen tehdy kdyby to vyhrál u soudu kdyby teda k soudu nakonec došlo. Ted mi hrozí 50tisíc ale nechci aby se to přez tuto hodnotu přehouplo. Zkuste mi prosím najít ideálního advokáta který by do toho šel a odměnu kterou by jsme si domluvili bych mu dal kdyby daný spor vyhrál. Nebo bych musel advokáta zaplatit i kdyby nevyhrál daný spor?
 
Psala jsem Vám, že bez podrobnější znalosti smlouvy Vám nemohu jednoznačně říct své stanovisko. Stěžejní bude, zda jste uzavíral smlouvu jako fyzická osoba spotřebitel. Tedy nekupoval štěně na IČ jako podnikatel. V případě, že jste vystupoval jako spotřebitel, bude se vztahovat na Vás ochrana spotřebitele jako slabší strany. Takové ustanovení je považováno za nepřiměřené ujednání, ke kterému se nepřihlíží. Tedy po dohodě s kolegou Vám doporučuji vyjádřit se písemně paní, že se jedná o nepřiměřené ujednání, které znevýhodňuje spotřebitele, a tudíž se k němu nepřihlíží. Z toho důvodu pokutu neuznáváte, a pokud hodlá po Vás ji vymáhat soudně, tak budete uplatňovat i náklady právního zastoupení.
V případě, že se paní obrátí k soudu a Vy si neseženete právní zastoupení, mohu Vám předat kontakt na kolegu, který by Vás ve věci zastupoval. Dle jeho názoru se nejspíše věc k soudu ani nedostane.