Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.764

Neschopenka, pracovní neschopnost ve výpovědní lhůtě - vliv na vyplácení nemocenské a přihlášení do evidence uchazečů zaměstnání na Úřadu práce

Odesláno: 
Otevřeno 1446 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
k 31.5.2016 jsem podala v práci výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou. Mám problémy s křečovými žílami a byla mi doporučena operace s tím, že na nemocenskou bych nastupovala ještě v době výpovědní lhůty. Vím, že pracovní poměr mi skončí 31.7.2016. Zajímalo by mě, jak je to s vyplácením nemocenské a přihlášením na úřadu práce. Děkuji.
 
Dobrý den,

pokud Vám vznikne překážka v práci na straně zaměstnance v podobě dočasné pracovní neschopnosti ještě za trvání pracovního poměru, tj. před 31. 7. 2016, tak pracovní poměr Vám skončí 31. 7. 2016, ale pracovní neschopnost a nárok na nemocenské dávky tím dotčeny nebudou. Náhradu mzdy zaměstnavatel vyplácí od 4. dne do 14. dne nemoci za každý den, který by pro Vás jinak byl dnem pracovním, a za každý svátek, za který byste jinak (nebýt v pracovní neschopnosti) dostala náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku a to po dobu trvání pracovního poměru tj. do 31. 7. 2016.

Nemocenská Vám bude náležet od 15. kalendářního dne trvání pracovní neschopnosti. Nárok na nemocenskou uplatníte u bývalého zaměstnavatele IV. dílem tiskopisu Žádost o nemocenské (ust. § 109 zákona č. 187/2006 Sb.). Dále bych skutečnost, že po ukončení pracovního poměru jste v pracovní neschopnosti oznámila Vaší zdravotní pojišťovně, neboť zaměstnavatel Vás po ukončení pracovního poměru odhlásí.

Dle ust. § 24 odst. 2 zákona č. 435/2004 Sb. , o zaměstnanosti se uchazečem o zaměstnání nemůže stát fyzická osoba v době, po kterou je uznána dočasně neschopnou práce, tedy v době pracovní neschopnosti Vás úřad práce nezaregistruje. Vzhledem k tomu Vám doporučuji zaregistrovat se na úřadu práce hned po ukončení Vaší pracovní neschopnosti a také oznámit ukončení pracovní neschopnosti své zdravotní pojišťovně do 8 dnů v případě, že se v této době znovu nezaměstnáte.

Pokud se Vám stane, že Váš pracovní poměr skončí ještě v době, kdy neuběhlo od začátku pracovní neschopnosti 14 dnů a nemocenské dávky Vám budou vyplaceny až od 15. dne pracovní neschopnosti, budete po dobu od skončení pracovního poměru do vyplacení dávek nemocenského pojištění bez příjmu a po tuto dobu je možné, že si budete muset platit zdravotní pojištění. Z toho důvodu Vám doporučuji se informovat o této skutečnosti na příslušné zdravotní pojišťovně.