Počet stránek ve webu: 43.153

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.033

Prorůstání břečťanu plotem od souseda - jak zabránit poškození plotu, zídky, prorůstání na pozemek?

Odesláno: 
Otevřeno 3478 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem vlastníkem zdi, která je zároveň zdí souseda. Soused si ke zdi zasadil břečťan, který prorůstá pod oplechování zdiva a rozrůstá se mi i na vedlejší fasádu mého domu. Může si soused zasadit břečťan, který jak známo prorůstá do omítky a nadzvedává mi oplechování? Pokud nemůže, poradíte mi na jaký úřad se eventuálně obrátit, pokud se s ním nedomluvím a nebude zastřihávat břečťan tak aby mi neškodil.
Děkuji Vám za Vaši radu a s pozdravem Ž.
 
Dobrý den, nový občanský zákoník nově upravuje v ust. § 1017 vzdálenost pro výsadbu dřevin od společné hranice pozemků takto: „Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m“. Toto ustanovení nejde ale použít, je-li na sousedním pozemku les nebo sad, tvoří-li stromy rozhradu, nebo jedná-li se o strom zvlášť chráněný podle jiného právního předpisu".
Budete-li požadovat po sousedovi odstranění stromu, musíte postupovat v souladu se zákonem č. 114/1992 Sb. , o ochraně přírody a krajiny. Ke kácení dřevin rostoucích mimo les je podle § 8 odst. 1 tohoto zákona zásadně třeba povolení orgánu ochrany přírody (nejde-li o tzv. podlimitní dřeviny resp. o kácení dřevin v dalších zvláštních případech). Orgán ochrany přírody vydá povolení ke kácení ze závažných důvodů po vyhodnocení funkčního a estetického významu dřevin. Orgán ochrany přírody není vázán soukromoprávním požadavkem na odstranění stromů - tuto skutečnost ale jistě posoudí v rámci úvahy o "závažnosti" důvodů, nicméně shledá-li, že odstranění stromů by bylo v rozporu se zákonnými požadavky na ochranu dřevin, povolení nevydá a dřeviny nebudou moci být pokáceny.
Dále dle ust. § 1016 odst. 2 NOZ – Neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá. Doporučuji požádat souseda o odstranění kořenů nebo větví písemně (nejlépe zaslat doporučeně nebo si nechat potvrdit převzetí písemnosti). Zároveň mu stanovit lhůtu, ve které požadujete odstranění přesahujících kořenů nebo větví a po uplynutí takové lhůty můžete sám větve a kořeny v době vegetativního klidu odstranit. Dále tak musíte učinit šetrným způsobem, který dřevinu samotnou nepoškodí.